E-Daily

Το σπίτι που απεχθανόταν ο Steve Jobs και το άφησε να ρημάξει

Γιατί δεν ήθελε να έχει καμιά σχέση μαζί του και αποκόπηκε εντελώς;

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

15/4/2021 | 00:29

Photo via The Film Stage

Το 1984 ο Steve Jobs, αφού είχε ήδη ιδρύσει την Apple, αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι στο Woodside της Καλιφόρνια, γνωστό με το όνομα Jackling House, που είχε χτιστεί το 1925 για λογαριασμό του Daniel Jackling, μεγάλο επιχειρηματία που ασχολούταν με τα μεταλλεία χαλκού.

Το σπίτι περιλάμβανε συνολικά μια έκταση 6 στρεμμάτων, είχε 30 δωμάτια και γενικά ήταν εμφανές ότι πρόκτεια για μια έπαυλη που μόνο ένας πολύ πλούσιος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να έχει. Ο Jobs το αγόρασε για 3,5 εκατομμύρια δολάρια και ήταν το καταφύγιο του τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής του πορείας, αλλά και των πρώτων χρόνων του έρωτα με τη σύζυγο του. 

Ο διάσημος επιχειρηματίας έζησε εκεί για περίπου 10 χρόνια, ενώ το 2001 αποφάσισε να το γκρεμίσει και στη θέση του να χτίσει ένα πολύ πιο μικρό και μίνιμαλ σπίτι. Έτσι, το 2004 έλαβε άδεια από το συμβούλιο του Woodside για την κατεδάφιση του οικήματος, όμως πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα νέα δεδομένα.

Τότε δημιουργήθηκε και η ομάδα συντηρητικών Uphold Our Heritage, με σκοπό να εμποδίσει την κατεδάφιση, ενώ κατέθεσαν μηνύσεις τόσο κατά της πόλης του Woodside, αλλά και του Jobs, με την αιτιολογία ότι δεν αναγνωρίζουν την ιστορική αξία του οικήματος και ότι βλάπτουν την πόλη με την απόφαση τους.

Ακολούθησε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη που κράτησε μέχρι και το 2011, με τον Jobs να προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να πάρει την πολυπόθητη άδεια κατεδάφισης. Και ενώ οι συντηρητικοί επέμαναν ότι εκείνος θα βλάψει ένα ιστορικό μνημείο, ο ίδιος επέμενε ότι του κοστίζει πολύ περισσότερο το να το συντηρεί από το να το γκρεμίσει και να χτίσει ένα νέο σπίτι.

Το 2009 ο Jobs πήρε επιτέλους την άδεια κατεδάφισης, όμως έπρεπε να επιστρέψει όλα τα κειμήλια του σπιτιού με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του και να τοποθετηθούν εκεί. Ο Jobs προσπαθούσε για καιρό να βρει ανθρώπους για να πάρουν τα κειμήλια από εκεί, μιας και ήταν πολλά, όμως δεν έβρισκε κανέναν και τελικά άφησε την πόλη του Woodside να πάρει ό,τι θέλει, ενώ η κατεδάφιση του σπιτιού έγινε τελικά το 2011.

Την μεταφορά των αντικειμένων ανέλαβε μια εθελοντική ομάδα που πήρε ό,τι μπορούσε να κουβαληθεί ευκολότερα, αλλά και να συντηρηθεί. Μέχρι και σήμερα, πολλά από αυτά τα κομμάτια φιλοξενούνται στο Μουσείο της κοινότητας Woodside.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η λύση στη μοναξιά: Τα κλαμπ φιλίας που φέρνουν κοντά δεκάδες γυναίκες

Stories 21.04.2025
Η Caitlin Ball, 23 ετών, ίδρυσε το Social Girls Club

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό

Stories 21.04.2025
Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

Stories 21.04.2025
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Χτες
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Ποιοι celebrities εχουν στο σπίτι τους ακριβά έργα τέχνης

Stories Χτες
Αυτοί οι διάσημοι δεν βλέπουν την τέχνη μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως επένδυση

Το παλιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου υπάρχει από το 859 μ.Χ.

Stories Χτες
Ένας πανέμορφος τόπος διάδοσης της γνώσης που μετράει αιώνες

Πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί: 7 διάσημοι που έπαιξαν σε διαφημιστικά

TV Σειρές Χτες
Ένα μικρό αφιέρωμα σε διαφημίσεις που δεν ξεχάσαμε ποτέ

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι στο Ιουδαϊκό Πάσχα;

Πάσχα Χτες
Η σύνδεση με το Χριστιανικό Πάσχα

Κυριακή του Πάσχα: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

Πάσχα Χτες
Μεγάλη Κυριακή - Μπαμ από δω, μπαμ από κει, τρων` αρχόντοι και φτωχοί