Η χώρα που έχει σχεδόν απαλλαγεί από τον κορωνοϊό αλλά δεν ανοίγει τα σύνορα
Και δεν φαίνεται να βιάζεται καθόλου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2021 | 00:21
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η χώρα δεν βιάζεται καθόλου να ανοίξει τα διεθνή σύνορά της γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής αυτή τη στιγμή στη χώρα, που είναι σχεδόν απαλλαγμένος από τον κορωνοϊό.
Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020 και δεν τα άνοιξε ξανά για ξένους υπηκόους και μη μόνιμους κατοίκους. Τους τελευταίος μήνες μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αφίξεων γίνεται δεκτός στη χώρα, που αφορά κυρίως πολίτες της Αυστραλίας που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Μια σειρά μέτρων που πήρε της επέτρεψαν να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα lockdown μικρής διάρκειας, η γρήγορη και έγκαιρη ιχνηλάτηση και η συμμόρφωση των πολιτών, είναι όσα προστίθενται στον κλείσιμο των συνόρων και έχουν οδηγήσει την Αυστραλία να έχει απολογισμό του κορωνοϊού 29.543 κρούσματα και 910 θανάτους.
«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σε αυτή τη χώρα, που είναι τόσο διαφορετικός από τον υπόλοιπο κόσμο σήμερα», ανέφερε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με τηλεοπτική κάλυψη.
Με εξαίρεση μικρής διάρκειας lockdowns, οι Αυστραλοί τους τελευταίους μήνες βγαίνουν για φαγητό και ποτό, συγκεντρώνονται χωρίς περιορισμούς, ενώ στις περισσότερες περιστάσεις δεν φορούν μάσκα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό αντικαταστάθηκαν με εξορμήσεις στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση παρουσίασε στοιχεία του 2021, τα οποία καταδεικνύουν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ενδοπολιτειακές μετακινήσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου.
Από χθες, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί, θα μπορούν να μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς υποχρεωτική καραντίνα. Η νέα Ζηλανδία βρίσκεται και αυτή στις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχοντας καταγράψει μόλις 2.596 κρούσματα και 26 θανάτους. Οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μόνο για απαραίτητους λόγους κατά το 2ο εξάμηνο του έτους και όταν επιστρέφουν θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα. Αν και αυτό ακόμα είναι υπό σκέψη.
Η Αυστραλία πριν από λίγες ημέρες εγκατέλειψε τον στόχο να εμβολιάσει τα 26 εκατομμύρια πολίτες της έως το τέλος του έτους, μετά τη σύσταση ότι οι πολίτες ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι καλό να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer αντί με αυτό της AstraZeneca.