Η πιο λευκή μπογιά που υπήρξε ποτέ μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη του κλιματιστικού
Μια εξαιρετική ανακάλυψη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2021 | 00:54
Επιστήμονες δημιούργησαν την πιο λευκή μπογιά του κόσμου, βελτιώνοντας τη σύνθεση ενός εξαιρετικά λευκού χρώματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Η νέα σύνθεση θα μπορούσε να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να δροσίζει τα κτίρια, απλά βάφοντας τις στέγες τους.
Η υπερβολική λευκότητα της νέα αυτής μπογιάς, οφείλεται στα πολύ υψηλά επίπεδα θειικού βαρίου, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα χαρτιά και στα καλλυντικά. Τα σωματίδια του θειικού βαρίου στο νέο αυτό προϊόν έχουν διαφορετικά μεγέθη και αυτό συμβάλλει στη μεγαλύτερη σκέδαση του φωτός αλλά και στην υψηλή ανάκλασή του.
Η νέα λευκή βαφή αντανακλά περίπου 98,1% του ηλιακού φωτός, κάτι που αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το 95,5% του λευκού χρώματος που δημιουργήθηκε πέρσι. Η σύνθεση εκείνου του χρώματος βασιζόταν στο ανθρακικό ασβέστιο.
Επίσης, η συγκεκριμένη βαφή διατηρεί πιο δροσερές τις επιφάνειες, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η επικάλυψη κτιρίων ανεξάρτητος μεγέθους με αυτό, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για κλιματισμό.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής μηχανολόγων μηχανικών στο Purdue Xiulin Ruan, δήλωσε πως η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να είναι ελκυστική για φτωχές και ζεστές περιοχές, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα κλιματισμού, όπως η Αφρική και η Ινδία. Αν μια επιφάνεια 90 τετραγωνικών μέτρων καλυφθεί με την μπογιά, τότε θα έχει τυπική ψύξη 10kW, κάτι που είναι ισχυρότερο από τα τυπικά κλιματιστικά.
Σε δοκιμές που έγιναν την άνοιξη στην Ιντιάνα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η βαφή διατηρούσε τις επιφανείς δροσερότερες κατά 10,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα και κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Αντίθετα, ένα εμπορικό λευκό χρώμα, προκαλούσε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6,8 βαθμούς Κελσίου.
Το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα έξι χρόνων έρευνας. Οι ερευνητές λένε πως χρειάζονται περισσότερες δοκιμές αλλά θα μπορούσε να βγει στην αγορά σε 1-2 χρόνια. Σημειώνει μάλιστα ότι το θειικό βάριο είναι ελαφρώς φθηνότερο από το οξείδιο του τιτανίου, επομένως το κόστος πρέπει να είναι παρόμοιο με αυτό των παραδοσιακών λευκών χρωμάτων.