Όλοι θα έχετε παρατηρήσει πως οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο, συνηθίζουν να το δαγκώνουν, ποζάροντας μπροστά στον φακό των δεκάδων φωτογράφων που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή απέναντί τους. Μια αποκάλυψη έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε γι’ αυτό.
Σε αρκετές ταινίες, όπως εκείνες με πειρατές ή εμπόρους παλαιότερης εποχής, βλέπουμε να δαγκώνουν τα χρυσά νομίσματα για να δουν αν είναι αληθινά. Ο χρυσός είναι ένα αρκετά ευαίσθητο μέταλλο. Αν κάποιος τον δάγκωνε θα έπρεπε να υπήρχαν σημάδια πάνω του, αλλιώς το κέρμα ήταν πλαστό.
Τα σύγχρονα όμως μετάλλια, όπως εκείνα των Ολυμπιακών αγώνων δεν είναι χρυσά. Έχουν μόλις 6 γραμμάρια χρυσού με το 93% να είναι ασήμι, το 6% χαλκός και μόλις το 1% χρυσάφι. Αν ήταν ολόκληρα από χρυσό, τότε το κόστος του θα ήταν υπέρογκο.
Ο συλλέκτης μεταλλίων Τζιμ Γκρινσφέλντερ, εξηγεί πως ο χρυσός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεταλλίων μειώθηκε πάρα πολύ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μετάλλια ήταν φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι μόλις σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1904, το 1908 και το 1912. Και το μέγεθός τους ήταν αρκετά μικρότερο.
Την μόδα του δαγκώματος των μεταλλίων λέγεται πως την ξεκίνησαν, αρκετά πρόσφατα, τα μέλη της ομάδας σκυταλοδρομίας 4x400 της Βρετανίας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Τόκυο το 1991. Ήταν βέβαια οι φωτογράφοι που τους ζήτησαν να κάνουν κάτι ασυνήθιστο και σκέφτηκαν αυτό.
Η συνέχισή της έχει ένοχο. Κι όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτός είναι οι φωτογράφοι. «Είναι η εμμονή των φωτογράφων, νομίζω πως το βλέπουν σαν μια εμβληματική φωτογραφία. Σαν κάτι που μπορεί να πουλήσει…», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Ιστορικών των Ολυμπιακών Αγώνων, Ντέιβιντ Γουολετσίνσκι.
Υπάρχουν και αθλητές που το παρακάνουν. Όπως ο Ράφαελ Ναδάλ, που δαγκώνει και τα κύπελλα που κερδίζει στο τένις. Η πιο τρανή περίπτωση αθλητή που το παράκανε ήταν μάλλον εκείνη του Γερμανού Ολυμπιονίκη, Ντάβιντ Μέλερ. Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ και ήταν τέτοια η μανία του, που δάγκωσε το μετάλλιο πάνω από 20 φορές και κατάφερε να σπάσει το δόντι του.