Πριν λίγες ημέρες, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, ώστε να απαγορεύσει το κάπνισμα για τις επόμενες γενιές, αλλά και γενικά στη χώρα, μέχρι το 2025.
Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται η σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος, η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και σε απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων αλλά και προϊόντων καπνού σε όσους γεννήθηκαν από το 2004 και μετά. Με αυτόν τον τρόπο, το κάπνισμα θα γίνει παράνομο για την νέα αυτή γενιά.
Επίσης εξετάζεται και η σημαντική μείωση της νικοτίνης σε προϊόντα καπνού, η απαγόρευση των φίλτρων αλλά και ο περιορισμός των σημείων διάθεσης καπνού και τσιγάρων.
«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση» είπε η υφυπουργός υγείας Ayesha Verall, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τις αλλαγές. «Περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο και πρέπει να κάνουμε μεγάλη πρόεδρο ώστε να φτάσουμε στο στόχο το 2025».
Τις προτάσεις δέχθηκαν με ενθουσιασμό διάφοροι οργανισμοί υγείας. «Αυτές οι προτάσεις πάνε ένα βήμα παραπέρα από απλώς να συμβουλεύεις τους ανθρώπους να το κόψουν» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Καρκίνου, Lucy Elwood. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα σημεία πώλησης καπνού είναι 4 φορές περισσότερα σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, όπου ο αριθμός των καπνιζόντων είναι μεγαλύτερος.
«Αυτές οι εντυπωσιακές ανισότητες είναι ακόμα ένας λόγος να προστατέψουμε τις μελλοντικές γενιές από τον καπνό. Πρόκειται για το πιο επιβλαβές καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία και πρέπει να καταργηθεί», συμπλήρωσε η Elwood.
O Shane Kawenata Bradbrook, που εδώ και χρόνια μάχεται για την εξάλειψη του τσιγάρου στις κοινότητες των Μαορί είπε πως το σχέδιο αυτό «θα ξεκινήσει την τελική κατάρρευση των προϊόντων καπνού σε αυτή τη χώρα». Τα ποσοστά καπνίσματος είναι υψηλότερα στους Μαορί και είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές τις κοινότητες να έχουν φωνή στην διαδικασία.
«Για πολύ καιρό η καπνοβιομηχανίες προκαλούν εθισμό στους ανθρώπους μας και τους αφαιρούν τα χρήματά τους. Ανυπομονώ να δω τη δύση αυτής βιομηχανίας σε αυτή τη γωνιά του κόσμου».
Ωστόσο στα σχέδια ασκήθηκε επίσης κριτική για πιθανές ακούσιες συνέπειες, όπως η χρεοκοπία για τους μικρούς καταστημάτων και την δημιουργία μαύρης αγοράς καπνού. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο στο έγγραφό της. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ποσότητα των προϊόντων καπνού που λαθρεμπορεύονται στη Νέα Ζηλανδία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο μεγάλης κλίμακας», ανέφερε.
Το δεξιό κόμμα της χώρας, ACT, είπε πως μειώνοντας την νικοτίνη οι καπνιστές θα αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα. «Οι καπνιστές της Νέας Ζηλανδίας που μπορούν αντέχουν οικονομικά, θα ξοδέψουν περισσότερα για τη συνήθεια τους και με τη σειρά τους θα βλάψουν τους γύρω τους αν η κυβέρνηση εξουσιοδοτήσει τη χαμηλότερη νικοτίνη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το κάπνισμα ευθύνεται για 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο στη Νέα Ζηλανδία, ενώ περίπου 500.000 κάτοικοι είναι καθημερινοί καπνιστές. Οι επιπτώσεις τους καπνίσματος είναι πιο αισθητές στους Μαορί. Οι γυναίκες ιθαγενείς έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στη χώρα, με το 30% περίπου να είναι καπνίστριες. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες Μαορί και η δεύτερη κύρια αιτία για τους άνδρες Μαορί.
Πληροφορίες: guardian.com