E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αρχαία Ρωμαϊκή «Πύλη της Κόλασης» και ο τρόπος που σκότωνε τα θύματά της

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2021 | 00:01

Η αρχαία Ρωμαϊκή «Πύλη της Κόλασης» και ο τρόπος που σκότωνε τα θύματά της
@Francesco D’Andria /University of Salento

Επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μυστήριο μιας θανατηφόρας σπηλιάς που οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν πως είναι πύλη για την κόλαση. Το φρικτό αυτό σπήλαιο στην πόλη της Ιεράπολης λέγεται ότι σκοτώνει κάθε πλάσμα που τολμούσε να τη διαβεί. Και πλέον οι ειδικοί μάλλον γνωρίζουν τον τρόπο.

Τα δηλητηριώδη αέρια που εκπέμπονται πιστεύεται ότι έπνιγαν τα ζώα που θυσίαζαν εκεί, σύμφωνα με μελέτη του 2018. Το ιερό σημείο των 2.200 ετών στη σημερινή Τουρκία, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σαλέντο πριν από 10 χρόνια.

Περιλαμβάνει μια πέτρινη πόρτα που οδηγεί σε ένα κοίλωμα σαν σπηλιά. Η πόρτα είναι ενσωματωμένη σε έναν τοίχο τετράγωνης αρένας με υπερυψωμένα καθίσματα γύρω από τις άκρες του. Ιστορικά αρχεία δείχνουν πως ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικές τελετές, κατά τις οποίες ευνούχοι ιερείς θυσίαζαν ταύρους.

@Francesco D’Andria /University of Salento

Το πλήθος έβλεπε τις αναθυμιάσεις να ξεχύνονται από την πύλη, με την ομίχλη να προκαλούσε ασφυξία στα βοοειδή. Οι ιερείς που τα συνόδευαν επέστρεφαν σώοι και αβλαβείς και όλοι νόμιζαν πως οι θεοί τους γλίτωσαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το κτίριο, επειδή πολλά πουλιά που πετούσαν προς τα εκεί, έπεφταν νεκρά, κάτι που σημαίνει πως το σπήλαιο συνεχίζει να είναι θανατηφόρο. Σε μια δημοσίευση του 2018, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν στη Γερμανία ισχυρίστηκε πως οι τοξικές αυτές ιδιότητες οφείλονται σε υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η πύλη μάλλον πήρε το όνομά της από τον Πλούτωνα, τον θεό του Κάτω Κόσμου, είναι χτισμένη σε μια ρηγμάτωση που τρέχει κάτω ακριβώς από το έδαφος της Ιεράπολης. Η ρωγμή απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την ποσότητα του επιβλαβούς αερίου που διαρρέει από το σπήλαιο με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσε πως η χημική ουσία είχε σχηματίσει κάτι σαν λίμνη, η οποία σηκώθηκε περίπου 40 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια.

Όπως είχαν γράψει στο επιστημονικό περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences, «Το σπήλαιο κάτω από τον Ναό του Πλούτωνα, έχει ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε θανατηφόρες συγκεντρώσεις που φτάνουν ακόμα και το 91%. Αυτοί οι ατμοί εκπέμπονται ακόμη σε συγκεντρώσεις που σήμερα σκοτώνουν έντομα, πουλιά και θηλαστικά».

Το αέριο είναι πιο θανατηφόρο την αυγή, αφού τη νύχτα συσσωρεύεται στο σπήλαιο και διαλύεται από ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χώρος είχε αναφερθεί πρώτα από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Στράβωνα, σαν μια πύλη για τον Κάτω Κόσμο. «Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος ατμό τόσο ομιχλώδη που δεν μπορείς να δεις το έδαφος. Κάθε ζώο που περνάει από μέσα συναντά άμεσα τον θάνατο. Έριξα σπουργίτια και εξέπνευσαν αμέσως», είχε γράψει σε κείμενο του.

Πληροφορίες: thesun.co.uk

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 ροκ αποφθέγματα του αξεπέραστου Frank Zappa

Ιστορικά 04.12.2024
Πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1993

Επαγγέλματα από την παλιά Ελλάδα που δεν υπάρχουν πια

Νέα Εποχή 04.12.2024
Η τεχνολογία «εξαφάνισε» παλιά επαγγέλματα και έφερε στο προσκήνιο καινούρια

Παγκόσμια ανησυχία: Η κίνηση της Νότιας Κορέας που τρομάζει

Νέα Εποχή 04.12.2024
Η αμφιλεγόμενη κίνηση του Γιουν Σουκ Γιολ

Μπορεί η Ρωσία να βυθίσει στο σκοτάδι την Ευρώπη;

Νέα Εποχή 04.12.2024
Τι θα γίνει σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης από τους Ρώσους

Σε αυτό το μέρος, οι γάτες είναι περισσότερες από τους ανθρώπους

Stories Χτες
Εχουν γίνει και το σήμα κατατεθέν της περιοχής

Οι 10 χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο

Stories Χτες
Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Gen Z: Οι άγραφοι κανόνες που οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν

Νέα Εποχή Χτες
Οι παλιότερες γενιές σίγουρα μελαγχολούν...

Η κόντρα Ντόναλντ Τραμπ και Αντι Γουόρχολ για ένα πίνακα

Stories Χτες
Η συνεργασία που ναυάγησε και έφερε «φέσια»

Newgrange: Ο τάφος που είναι πιο παλιός από τις πυραμίδες

Ταξίδια Προχτές
Ένα παλαιολιθικό θαύμα