E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ημέρα που στη Νότια Κορέα επικρατεί απόλυτη ησυχία

Τα αεροπλάνα δεν πετάνε, τα μαγαζιά είναι κλειστά και οι στρατιωτικές ασκήσεις σταματούν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/5/2021 | 00:52

Η ημέρα που στη Νότια Κορέα επικρατεί απόλυτη ησυχία
@chinaplus.cri.cn

Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα με τις δικές τις αρετές και εμμονές. Οι εμμονές τις επικεντρώνονται κυρίως στην πειθαρχία. Και αυτή ξεκινά πολύ πριν κάποιος φτάσει σε ηλικία να κάνει καριέρα.

Όλοι οι 18χρονοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Η προετοιμασία είναι πυρετώδης. 15 ώρες διάβασμα την ημέρα για μια εξέταση που μπορεί να σκιαγραφήσει ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή σου, καθώς δεν καθορίζει μόνο σε ποιο πανεπιστήμιο θα σπουδάσει κάποιος. Καθορίζει τις ευκαιρίες καριέρας που θα έχει στο μέλλον, το κοινωνικό στάτους που θα αποκτήσει, μέχρι και τις επιλογές που μπορεί να έχει για γάμο!

Μιλήσαμε για εμμονές άλλωστε. Και δεν σταματούν εδώ. Πρόκειται για μια εξέταση πολλαπλών επιλογών που διαρκεί 8 ώρες. 8 ώρες που κρίνουν την υπόλοιπη ζωή σου. Και κουραστικό και αγχωτικό. Μέχρι εδώ οι εμμονές ακούγονται αρνητικές. Αλλά από εδώ και πέρα, η εμμονή παίρνει θετικό πρόσημο.

Γιατί εκείνη την ημέρα των εξετάσεων, ολόκληρη η Κορέα βυθίζεται στη σιωπή. Οι στρατιωτικές ασκήσεις σταματούν. Τα αεροπλάνα δεν προσγειώνονται και δεν απογειώνονται. Το χρηματιστήριο ανοίγει λιγότερες ώρες, τα μαγαζιά είναι κλειστά όλη την ημέρα, οι εργασίες παύουν και ελάχιστα αυτοκίνητα είναι στους δρόμους. Όλα σταματούν, γιατί για την Κορέα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η ημέρα που οι επόμενη ηγέτες της θα αναδειχθούν.

Η ημέρα λέγεται Suneung, που είναι το όνομα των τεστ που δίνουν οι νεαροί Νοτιοκορεάτες εκείνη την ημέρα. Περίπου μισό εκατομμύριο μαθητές δίνουν εξετάσεις εκείνη την ημέρα, έχοντας περάσει 12 χρόνια προετοιμασίας γι’ αυτήν. Και όλη η χώρα προσπαθεί εκείνη την ημέρα να κάνει ησυχία ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο πιο κρίσιμο τεστ της ζωής τους.

Με την πανδημία, η ήδη δύσκολη αυτή ημέρα έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Η μια μέρα ησυχίας έγιναν πολλές περισσότερες με τη χώρα να παραλύει όχι μόνο από το 3ο κύμα κορωνοϊού αλλά και από την προσπάθεια της να μην ενοχλήσει τους μαθητές που προετοιμάζονταν. Τους άτυχους μαθητές, αφού το τεστ είναι αρκούντως δύσκολο από μόνο του, φανταστείτε τι πέρασαν το 2020.

Πάντως, η μέθοδος αυτή εισαγωγής στα πανεπιστήμια έχει δεχθεί τεράστια κριτική, αφού επηρεάζει πολύ τα παιδιά ψυχολογικά. Οι μαθητές μαθαίνουν από μικροί να ανταγωνίζονται τους φίλους τους και μεγαλώνουν διαβάζοντας μόνοι τους. Ο νούμερο 1 λόγος θανάτων στην ηλικία 10 έως 30 στη χώρα είναι η αυτοκτονία. Είναι λογικό τα παιδιά να προετοιμάζονται για μια ανταγωνιστική εργασιακή ζωή, αλλά η εμμονή είναι καλό να σταματάει κάπου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή