Ποιος είναι ο Τούρκος αρχιμαφιόζος που έχει αναστατώσει την κυβέρνηση Ερντογάν;
Ο βίος και η πολιτεία του Sedat Peker
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 26/5/2021 | 00:08
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Sedat Peker έχει ταράξει ουκ ολίγες φορές τα νερά στην κυβέρνηση του Ερντογαν. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ένα βίντεο που βλέπουν εκατομμύρια κόσμος ανεβαίνει στο YouTube και μια καινούργια αποκάλυψη από μια πλούσια ατζέντα μέσα από τον βίο και την πολιτεία του «νονού», έρχεται στο προσκήνιο.
Κατηγόρησε διάφορους Τούρκους αξιωματούχους για διάφορες υποθέσεις που αφορούν γενικότερα τις στενές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τον υπόκοσμο. Πριν λίγες ημέρες είχε καταγγείλει ότι πρώην υπουργός είχε δώσει εντολή στον αδερφό του να δολοφονήσει Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του αδελφού του. Ο τελευταίος άνθρωπος που έπιασε στο στόμα του ήταν ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Μπεναλι Γιλντιριμ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα ώστε να στήσει ένα δίκτυο ναρκωτικών, που θα κατέληγαν στην Τουρκία.
President Recep Tayyip Erogan of Turkey, already looking unusually embattled amid an economic crisis and a surge in coronavirus cases, has been hit by a roiling corruption scandal that some say has a fin de siècle aura about it https://t.co/QCcLC2TbXB
— New York Times World (@nytimesworld) May 18, 2021
Μπορεί να μην έχει πιάσει στο στόμα του τον Ερντογάν, τον οποίο πολλές φορές αποκαλεί «Αδελφέ Ταγίπ», αλλά οι κατηγορίες του έχουν κλονίσει κι άλλο την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι πολλές, ενώ μετά από τα βίντεο έχουν υπάρξει ακόμα και απαιτήσεις για παραιτήσεις υπουργών.
A mobster’s online confessions are shaking Erdogan’s government. Turkey is enthralled. https://t.co/fha5jV5fHU
— The Washington Post (@washingtonpost) May 25, 2021
Ποιος είναι όμως ο αρχιμαφιόζος Sedat Peker; Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1971 στο Adazapari της επαρχίας Sakarya. Πέρασε αρκετά χρόνια στη Γερμανία και ήταν από μικρός οπαδός του Παντουρκισμού, μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που έχει βάση στον μεγαλοϊδεατισμό, με την επέκταση των συνόρων της Τουρκίας σε περιοχές όπου κυρίως υπάρχουν κάτοικοι με γλωσσική συγγένεια.
Έγινε μέλος του υποκόσμου και ανέβηκε στην ιεραρχία. Δικάστηκε κάποια στιγμή για τη δολοφονία του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Abdullah Topçu αλλά αθωώθηκε. Οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι, των οποίων ήταν το αφεντικό, καταδικάστηκαν σε ισόβια.
Κατέφυγε στη Ρουμανία αλλά κι εκεί κυνηγήθηκε για εκβιασμούς, προστασία και υποκίνηση δολοφονίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφέρθηκε πως δέχθηκε επίσκεψη από έναν υπουργό και έναν βουλευτή, οι οποίοι του εγγυήθηκαν πως θα μπει φυλακή μόνο για λίγο, σε αντάλλαγμα για μια άγνωστη χάρη.
Τον Αύγουστο του 1998, επέστρεψε στην Τουρκία με τη θέλησή του και παραδόθηκε στις αρχές. Δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες και καταδικάστηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της δίκης είπε κάποια πράγματα που ποτέ δεν ξεκαθάρισε: «Ένα μέλος της βουλής μου έστειλε SMS που έλεγε ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρομαι υπεροπτικά. Θέλω να τα πω όλα στο δικαστήριο, γιατί αν δεν τα πω, μπορεί να αυτοκτονήσω κάτω από ύποπτες συνθήκες».
Οι κατήγοροι αξίωσαν τουλάχιστον 7,5 χρόνια φυλάκισης, αλλά τελικά καταδικάστηκε σε κάτι λιγότερο από 9 μήνες. Το 2005 συνελήφθη κατά τη διάρκεια της «Operation Butterfly», όπου εξαρθρώθηκε ο ρουμανικός υπόκοσμος. Το 2007 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξης και έναν χρόνο αργότερα, κι ενώ βρισκόταν στη φυλακή, παντρεύτηκε τη δικηγόρο του.
Το όνομα του αναμείχθηκε και στην υπόθεση Εργκένεκον, το 2013. Το όνομα Εργκένεκον έχει αποδοθεί σε υποτιθέμενη μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία, η οποία πιθανώς διατηρεί δεσμούς με τις στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ομάδα αυτή έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Σε αυτή την υπόθεση ο Peker καταδικάστηκε σε άλλα 10 χρόνια φυλάκισης, όμως ο ίδιος και μερικοί άλλοι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγους μήνες αργότερα.
To 2016 σε μια ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον των ακαδημαϊκών που ζήτησαν ειρήνη στη νοτιοανατολική Τουρκία λέγοντας πως «Θα γίνει το αίμα σας ποτάμι και εμείς θα κάνουμε ντους με αυτό». Κατηγορήθηκε και γι’ αυτό αλλά αθωώθηκε.
Sedat Peker says his “bloodbath” threats to the Academics for Peace helped government create a “climate of fear” https://t.co/yAySuiB3zH
— bianet English (@bianet_eng) May 25, 2021
Μέχρι που φτάσαμε στο 2020, όταν έφυγε από την Τουρκία πήγε στο Μαυροβούνιο, μετά στο Μαρόκο και μετά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ακριβή τοποθεσία του αλλά το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο Ντουμπάι.
Και δεν άργησε φυσικά να εμφανιστεί. Χαμογελώντας, με ανοιχτό πουκάμισο, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, τα βιντεάκια του διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους θεατές να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, λες και παρακολουθούν κάποια άκρως ρεαλιστική σειρά στην τηλεόραση…
Πληροφορίες: wikipedia.org, washingtonpost.com, theguardian.com