Facebook: Δίνει τα στοιχεία των χρηστών του στην αμερικανική κυβέρνηση
Αποκάλυψη–σοκ από το Reuters
Δημοσίευση 16/6/2013 | 00:00
Το Facebook είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει τον αριθμό των αιτημάτων που κατέθεσαν οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ για στοιχεία χρηστών του, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Facebook έλαβε περίπου 10.000 αιτήματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, που αφορούσαν τα στοιχεία περίπου 19.000 χρηστών.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται κάτω από την πίεση που ασκείται σε εταιρείες–κολοσσούς του Ίντερνετ, αλλά και στην αμερικανική κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη της λειτουργίας του συστήματος PRISM, που επέτρεπε στην κυβέρνηση να υποκλέπτει στοιχεία από τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνομιλίες και συναλλαγές.
Το δρόμο του Facebook αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν πόσα από τα αιτήματα υποβλήθηκαν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).
Τα στοιχεία για τη λειτουργία του συστήματος υποκλοπής από το 2007 έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Guardian, έχοντας ως «βαθύ λαρύγγι» τον πρώην πράκτορα της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ, αναζητώντας προστασίας από ενδεχόμενη σε βάρος του δίωξη.
Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση δια στόματος του επικεφαλής της NSA έχει αρκεστεί στο ότι η λειτουργία του συστήματος απέτρεψε σειρά τρομοκρατικών απειλών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους Αμερικανούς πολίτες ότι οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις δεν αφορούσαν πολίτες των ΗΠΑ, αλλά κατοίκους του εξωτερικού.
Το θέμα, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο των G8 την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, καθώς έχει θορυβήσει τους ηγέτες ευρωπαϊκών και άλλων κρατών.