Μάλλον δεν πρέπει καν να αναφέρουμε ποιο είναι. Ο Αμαζόνιος είναι μακράν του δεύτερο το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο. Η έκταση του αγγίζει συνολικά τα 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και τα όρια του εκτείνονται σε συνολικά 9 χώρες.
Πρόκειται για ένα μέρος με τεράστια βιοποικιλότητα, αφού 400 είδη φυτών και ζώων ανακαλύφθηκαν στον Αμαζόνιο μετά το 2010. Πόσα δέντρα μπορεί να έχει αυτό το δάσος - χώρα;
Σύμφωνα με μια μελέτη με τη συμμετοχή δεκάδων βιολόγων και στατιστικολόγων, ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου 390 δισεκατομμύρια δέντρα, τα οποία ανήκουν σε 16.000 διαφορετικά είδη. Τα δέντρα αυτά είναι σημαντικότατα για το παγκόσμιο οικοσύστημα, κατέχοντας έως και το 17% των χερσαίων πηγών άνθρακα παγκοσμίως.
Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος από τα 16.000 είδη δέντρων παίζουν ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Nature Communications, μόνο το 1% των δέντρων του Αμαζονίου ευθύνεται για το 50% της αποθήκευσης άνθρακα από τα δάση.
Τα δέντρα έχουν την ικανότητα να απορροφούν άνθρακα, κάτι που τα μετατρέπει σε ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η Κίνα το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και λόγω των αυξημένων εκπομπών άνθρακα που έχει, άρχισε να φυτεύει εκατομμύρια δέντρα από το 2008. Σε 13 περίπου χρόνια έχει φυτέψει 32 εκατομμύρια στρέμματα νέων δασών αντισταθμίζοντας την αποθήκευση άνθρακα που χάθηκε από την αποψίλωση των δασών σε τροπικά δάση όπως ο Αμαζόνιος, όπου τα ποσοστά αποψίλωσης αυξάνονται ξανά. Ίσως ο τεράστιος αριθμός των 390 δισεκατομμυρίων δέντρων να μην φτάνει…
Κάναμε την πρώτη επίσημη βόλτα με το μετρό Θεσσαλονίκης
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που αλλάζουν το παιχνίδι: Τι πρέπει να προσέχετε
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 28.11.2024