Ανησυχητική έρευνα: Μήπως το smartphone μας ξέρει ήδη πολλά για εμάς;
Εννιά στις 10 εφαρμογές υγείας συλλέγουν δεδομένα χωρίς τη συναίνεση των χρηστών
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/6/2021 | 01:05
Χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή που μετρά τους παλμούς σας, τα βήματά σας.
Οι γυναίκες καταγράφουν τις μέρες περιόδου τους. Άλλοι καταγράφουν κάθε κίνησή τους, το ημερολόγιό τους, τις θερμίδες των φαγητών τους.
Σύμφωνα με νέα, παγκόσμια έρευνα, εννιά στις 10 εφαρμογές υγείας στα κινητά μας τηλέφωνα, συλλέγουν και καταγράφουν δεδομένα χρηστών, το οποίο είναι ανησυχητικό τόσο, ώστε είτε να ελέγξουμε προσεκτικά τους όρους χρήσης των αγαπημένων μας εφαρμογών είτε να τις διαγράψουμε δια παντός.
Μάλιστα λέκτορας στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Macquarie, τόνισε στον Guardian πως οι περισσότερες εφαργμογές και συγκεκριμένα το 88% χρησιμοποιούν εργαλεία παρακολούθησης και cookies για να καταγράφουν τη δραστηριότητα των χρηστών από κινητά, ενώ ορισμένες από τις εφαρμογές αυτές παρακολουθούν τους χρήστες μέσα από πολλαπλές πλατφόρμες. Το μόνο σχετικά καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως μόλις το 4% των εφαρμογών παραχωρούσαν πράγματι δεδομένα σε τρίτους – συνήθως πληροφορίες για το όνομα και την τοποθεσία του εκάστοτε χρήστη.
Πάντως εκπρόσωπος της Google βάζει (κάποια) πράγματα στη θέση τους. «Οι πολιτικές του Google Play για τους κατασκευαστές είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν τους χρήστες και να τους κρατούν ασφαλείς. Όταν εντοπίζουμε παραβιάσεις, αναλαμβάνουμε δράση. Εξετάζουμε τη συγκεκριμένη έκθεση».