Ο ΠΟΥ το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε πως μια έξαρση έφτασε στο τέλος της, την ίδια ώρα που ο πλανήτης δίνει ακόμα μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η δεύτερη έξαρση του ιού Ebola στη Γουϊνέα, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε στο τέλος της, προλαβαίνοντας να σκοτώσει 12 ανθρώπους. Τα κρούσματα βέβαια ήταν μόλις 16, συν επτά πιθανά, πράγμα που δείχνει και το πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός αλλά και το ότι η εξάπλωση ήταν περιορισμένη αυτή τη φορά. Κι αυτό λόγω της εμπειρίας της επιδημίας που κράτησε από το 2013 μέχρι το 2016 και σκότωσε σχεδόν 11.500 ανθρώπους σε Γουινέα, Σιέρρα Λεόνε και Λιβερία.
«Έχω την τιμή να κηρύξω το τέλος του Ebola στη Γουινέα», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Άλφρεντ Κι-Ζέρμπο, σε μια τελετή στη νοτιοανατολική περιοχή του Νσερεκόρε, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
Οι διεθνείς κανόνες ανέφεραν πως η Γουινέα θα πρέπει να περιμένει 42 ημέρες, δηλαδή τον διπλάσιο χρόνο από εκείνον της επώασης του ιού, χωρίς κανένα κρούσμα ώστε να κηρυχθεί το τέλος της επιδημίας.
Η αναμονή αυτή κράτησε μέχρι την περασμένη παρασκευή, όταν πέρασαν 6 εβδομάδες από την ανακοίνωση του τελευταίου κρούσματος στις 8 Μαϊου. Την εκδήλωση του Σαββάτου, σε ένα κτίριο του υπουργείου Υγείας, παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τοπικών θρησκευτικών και κοινοτικών ηγετών.
«Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε τις κοινότητες που βοήθησαν ώστε να ξεπεραστεί η ασθένεια», δήλωσε ο Κι - Ζερμπο του ΠΟΥ. Κατά το πρώτο ξέσπασμα της περασμένης δεκαετίας, η απροθυμία και η εχθρότητα απέναντι στα μέτρα κατά του Ebola είχε οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στις δασικές εκτάσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, να επιτεθούν και να σκοτώσουν κυβερνητικούς υπαλλήλους. Αυτή τη φορά όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να ξεπεραστεί η έξαρση.
Ο ΟΗΕ είχε παραδώσει 24.000 δόσεις εμβολίου στην Γουινέα και 11.000 άτομα υψηλού κινδύνου εμβολιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων εργαζόμενων της πρώτης γραμμής. «Νικήσαμε τον Ebola αλλά ας παραμείνουμε σε εγρήγορση» έγραφε ένα πανό που απλώθηκε στην τελετή του Σαββάτου.
Η φετινή έξαρση θα μπορούσε να προκλήθηκε από «επίμονη μόλυνση σε επιζώντα από την επιδημία της Δυτικής Αφρικής», ανέφερε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τόνισε δε «την ανάγκη για ισχυρά και συνεχιζόμενα προγράμματα επιζώντων καθώς και για περισσότερη έρευνα».
Ο Ebola προκαλεί ισχυρό πυρετό και, στις χειρότερες περιπτώσεις, ασταμάτητη αιμορραγία. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με σωματικά υγρά και τα άτομα που ζουν με ή φροντίζουν ασθενείς, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Πληροφορίες: sciencealert.com