Εδώ και μερικές εβδομάδες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν πάρει ονόματα γραμμάτων από το ελληνικό αλφάβητο. Η μετάλλαξη που ανησυχεί τώρα πολλές χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι θα κυριαρχήσει σε ένα πιθανό νέο κύμα είναι η Παραλλαγή Δέλτα.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020 στην Ινδία. Από τότε κατάφερε να διαδοθεί στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Κόσμο. Στις 11 Μαΐου, ο ΠΟΥ αναφέρθηκε σε αυτή ως μια «ανησυχητική μετάλλαξη», ενώ ονομάστηκε Παραλλαγή Δέλτα στις 31 Μαϊου (το αρχικό της όνομα ήταν B.1.617.2).
Πλέον έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες. Τα κρούσματα στο Ηνωμένο βασίλειο αποτελούνται κατά ένα τεράστιο ποσοστό από την μετάλλαξε Δέλτα, έχοντας ξεπεράσει τα 75 χιλιάδες από τις 16 μέχρι τις 20 Ιουνίου. Πλέον αποτελεί το 96% της νέα αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία και πάνω από 20% στην Ισπανία.
Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον τελευταίο μήνα η συγκεκριμένη μετάλλαξη αφορά το 98% των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία που ανέφεραν πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 2,2 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα», κάτι που την ανάγκασε να αναστείλει την άρση των μέτρων.
Η επιστήμονες προειδοποιούν για δράση και για εγρήγορση. Κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν πως η Παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε. Η ύπουλη αυτή εξάπλωση θα μπορούσε να κάνει ζημιά σε όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο για την ανάσχεση της πανδημίας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό και αυτής της μετάλλαξης. Οι δυο δόσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσις Υγείας της Βρετανίας, αυξάνουν την προστασία από την συγκεκριμένη μετάλλαξη στο 81%. Ωστόσο δεν είναι όλες οι χώρες σε τέτοιο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένες (η Βρετανία έχει φτάσει περίπου το 50%).
Σε μια έρευνα που έγινε στην Γερμανία, μπορεί να αναφέρει ότι θα βάλει στην αναμονή την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, αλλά τα καλά νέα όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν Βατσλ, είναι πως οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται και από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Βέβαια, αυτό που ανησυχεί περισσότερο, είναι μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία και ονομάστηκε Δέλτα Plus, που λέγεται ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική. Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει υποστεί μια παρόμοια μετάλλαξη με εκείνου του νοτιοαφρικανικού στελέχους, ωστόσο τα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά λίγα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
«Πρόκειται για μια μετάλλαξη που πιθανώς ‘ξεφεύγει’ καλύτερα από τα εμβόλια και έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα της δυνατότητες αυτής της παραλλαγής με την συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε η Deepti Gurdasani, κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Πληροφορίες: cnn.com, dw.com, ft.com