Ισπανία ‑ νομοσχέδιο: Ελεύθερη η επιλογή φύλου από τα 14
Το δρόμο της απόλυτης ισότητας και του απόλυτου αυτοπροσδιορισμού ανοίγει στην ισπανική κοινωνία νομοσχέδιο του Υπουργείου Ισότητας
Δημοσίευση 29/6/2021 | 18:57
Το δρόμο της απόλυτης ισότητας και του απόλυτου αυτοπροσδιορισμού ανοίγει στην ισπανική κοινωνία νομοσχέδιο του Υπουργείου Ισότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, του οποίου την επιμέλεια έχει η αρμόδια Υπουργός Ιρένε Μοντέρο, ο κάθε άνθρωπος από 14 ετών και άνω θα έχει το διικαίωμα να επιλέγει το φύλο που θέλει να ανήκει χωρίς ιατρική διάγνωση και χωρίς την υποχρεωτικότητα της ορμονικής θεραπείας.
«Αναγνωρίζουμε κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στον ελεύθερο προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, δεσμευόμαστε για την αποπαθολογικοποίηση, δηλαδή τα τρανς άτομα δεν θα θεωρούνται πλέον ασθενείς στη χώρα μας», εξήγησε η Μοντέρο, που είναι μέλος των Podemos και είχε ταχθεί υπέρ του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου.
Αυτό το σημείο υπήρξε η αιτία διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης: Η Κάρμεν Κάλβο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «την ανησυχεί βαθύτατα η ιδέα ότι το φύλο θα επιλέγεται απλώς με βάση τη βούληση ή την επιθυμία» του καθενός.
Τα δύο κόμματα τελικά συμφώνησαν να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ένα άρθρο που ορίζει ένα διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που κάποιος θα υποβάλει το αίτημα μέχρι την οριστικοποίησή του. Το πολύ τρεις μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος, ο ληξίαρχος θα πρέπει να καλέσει τον ενδιαφερόμενο ώστε να το επιβεβαιώσει και να επικυρώσει. Η ίδια δυνατότητα θα δίνεται και σε άτομα ηλικίας 14-16 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται καθ’ όλη τη διαδικασία από τους νομίμους εκπροσώπους τους.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία θα εισαχθεί στην ολομέλεια του ισπανικού κοινοβουλίου στο οποίο Σοσιαλιστές και Ποδέμος κυβερνούν τα τελευταία δύο χρόνια υπό την "ανοχή" μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.
Με το νόμο που ισχύει ως και σήμερα για να αλλάξει/επιλέξει κάποιος φύλο θα πρέπει να υποβληθεί δύο χρόνια σε ορμονική θεραπεία αλλά και σε ψυχολογική αξιολόγηση. Πλέον αυτό δεν θα είναι απαραίτητο.