Γιατί το Σιλουάν στην Ιερουσαλήμ έγινε ακόμα ένα πεδίο διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων
Το Σιλουάν ή Σιλωάμ δεν είναι πια ένα μέρος εξαγνισμού
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/7/2021 | 00:31
Την ξέρουμε ως Σιλωάμ, από την ομώνυμη δεξαμενή - κολυμβήθρα, όπου ο Ιησούς έστειλε έναν τυφλό για να πλύνει τα μάτια του και να βρει την όραση. Η έκφραση «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» χρησιμοποιείται μεταφορικά σήμερα για να περιγράψει περιπτώσεις εξαγνισμού και συγχώρεσης.
Στα αραβικά ονομάζεται Σιλουάν, ένα μέρος που τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών κορυφώνονται. Βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και κατοικείται από περισσότερους από 20 χιλιάδες Παλαιστίνιους και από περίπου 700 Εβραίους.
Ισραηλινό δικαστήριο πήρε την απόφαση πως τα σπίτια 13 οικογενειών είναι παράνομα και θα πρέπει οι Παλαιστίνιοι να τα γκρεμίσουν με δικά τους έξοδα. Αν δεν το έκαναν μέχρι την 27η Ιουνίου, τότε θα έρχονταν μπουλντόζες να τα κατεδαφίσουν. Με τον ίδιο τρόπο αισθάνονται να απειλούνται συνολικά 119 οικογένειες. Ο νόμος Κaminitz, που ψηφίστηκε το 2017 με πρωτοβουλία της ακροδεξιάς, δεν αφήνει περιθώρια και εντείνει την επιβολή σκληρών μέτρων σε παράνομα κτίσματα.
Βάσει αυτού του νόμου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα νόμιμο ώστε να αλλάξει ή να αναβληθεί η απόφαση κατεδάφισης. Εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, οι κάτοικοι έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν την κυριότητα τους στα ισραηλινά δικαστήρια, αλλά τώρα ο νόμος Kaminitz, δεν τους επιτρέπει να προσλάβουν ούτε δικηγόρο, αφότου η απόφαση έχει παρθεί.
Αυτό σημαίνει πως αν οι Παλαιστίνιοι δεν κατεδαφίσουν τα σπίτια τους, θα το κάνουν οι Ισραηλινοί και θα τους χρεώσουν 6.000 δολάρια. Περίπου 1.550 Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να επιλέξουν αν θα μείνουν απλά στον δρόμο ή αν θα μείνουν στον δρόμο χρεωμένοι. Τον περασμένο Μάιο τον ίδιο συνέβη και σε μια άλλη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τη Sheikh Jarrah, όπου 12 οικογένειες διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι αποφάσεις προκάλεσαν εξεγέρσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες. Οι Παλαιστίνιοι έστησαν οδοφράγματα, με τους ισραηλινούς να καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους. Η κυβέρνηση επιμένει πως τα σπίτια είναι παράνομα και πρέπει να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να χτιστούν πάρκα με βιβλικές αναφορές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να πείσουν ότι όλα είναι νόμιμα.
Στις 29 Ιουνίου, μια μπουλντόζα ισοπέδωσε το τοπικό κρεοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να το κάνει μόνος του, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν καθόλου παράνομο. Αυτό ξεσήκωσε τους κατοίκους που επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και γκλοπ. Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου, ακόμα και πολλών Ισραηλινών, με τα κοινωνικά δίκτυα να πλημμυρίζουν από το hashtag, #savesilwan.
Don’t look away. Today, 1,500 Palestinians in Silwan will be forcibly displaced by Israel to make way for Jewish settlers. This is ethnic cleansing. This is displacement. This is apartheid. #SaveSilwan#FreePalestine#NoPrideInApartheid pic.twitter.com/W4oPkoK0ll
— Shatzi ❤️ Weisberger #SaveSheikhJarrah (@peoplesbubbie) June 28, 2021