Το τέταρτο κύμα και η μετάλλαξη Δέλτα απειλούν ξανά τον πλανήτη, με τις χώρες να μη στρέφονται πλέον στο lockdown αλλά στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα χθες ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας υγείας. Αν οι εργαζόμενοι των μονάδων αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τις 16 Αυγούστου, θα μπουν σε αναστολή εργασίας και μάλιστα άνευ αποδοχών.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης χθες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους υγειονομικούς στη Γαλλία, σε μια δέσμη μέτρων που έμοιαζε πολύ με αυτή της χώρας μας. Η υποχρέωση εμβολιασμού υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι πολύ συχνή.
Το Βατικανό εδώ και μήνες είχε γίνει η πρώτη χώρα που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός. Πρόκειται για το μικρότερο κράτος στον κόσμο με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, αλλά η άρνηση του εμβολιασμού μπορούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο να επιφέρει ακόμα και απόλυση.
Στις 3 Ιουλίου, το Τατζικιστάν ανακοίνωσε πως όλοι οι κάτοικοι της χώρας άνω των 18 ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για εξαιρέσεις ή ποινές. Από την αρχή της πανδημίας, στο Τατζικιστάν έχουν καταγραφεί 92 συνολικά θάνατοι. Το νέο στέλεχος και οι 2 θάνατοι στις 2 Ιουλίου, έκαναν την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ενήλικες.
Το ίδιο έκανε χθες και το Τουρκμενιστάν. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, εκτός κι αν έχουν προβλήματα υγείας που δεν τους το επιτρέπουν. Το Τουρκμενισταν έγινε μια από τις χώρες με τους αυστηρότερους νόμους για τον εμβολιασμό, αν και είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν ανακοινώσει κανένα κρούσμα και κανέναν θάνατο από την αρχή της πανδημίας.
Στις 9 Ιουλίου τα νησιά Φίτζι ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό για όλους ανεξαρτήτως τους εργαζόμενους. Το νησιωτικό κράτος, ανακοίνωσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται αν δεν έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση μέχρι τα μέσα, ενώ εκείνοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να κάνουν το ίδιο στις αρχές του ίδιου μήνα. «Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος είναι γενικός διευθυντής σε κάποια εταιρεία, έμπορος ή υπάλληλος. Πρέπει να εμβολιαστείτε για να συνεχίσετε να δουλεύετε, αλλιώς οι δουλειές θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο. Χωρίς εμβόλια, χωρίς δουλειά. Αυτό μας λέει η επιστήμη πως είναι το ασφαλέστερο και τώρα το κάνουμε υποχρεωτικό νόμο» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Frank Bainimarama.
Την ίδια ακριβώς τακτική θα ακολουθήσει και η Σαουδική Αραβία, από την 1η Αυγούστου και έπειτα. Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο από τις 7 Μαΐου, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους όσους θέλουν να πάνε στη δουλειά τους. Κανείς επίσης δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε κυβερνητικά κτίρια αν δεν έχει εμβολιαστεί.
Το Καζακστάν είναι λίγο πιο ήπιο στην ποινή του. Κι εκεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, ειδικά εκείνοι που έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα. Αν δεν το κάνουν θα τους απαγορευτεί να βλέπουν πελάτες ή συνεργάτες.
Στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, ως ομόσπονδα κράτη, έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς τοπικά μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στη Ρωσία αυτό έκαναν ο δήμαρχος Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, που κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες. Στις ΗΠΑ από την άλλη, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο θα ζητήσει από τους 35.000 υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, όταν εγκριθούν πλήρως τα εμβόλια. Στο Τέξας, πάνω από 150 υγειονομικοί έχασαν τη δουλειά τους επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, αντίθετα από την απόφαση των νοσοκομείων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία τέλος, οι αποφάσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Στην περίπτωση της πρώτης, όλοι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Οκτώβριο αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους. Η βουλή των Λόρδων δεν έχει ακόμα υπερψηφίσει την απόφαση. Στην περίπτωση της Ιταλίας, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές έφερε δικαστική διαμάχη με την ακροαματική διαδικασία να έχει προγραμματιστεί για σήμερα.