E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Μαρία ζει στο Κατάρ και μας περιγράφει την καθημερινότητά της

Εργάζεται για τον τουριστικό οργανισμό της χώρας, το Visit Qatar και μας λέει ποια είναι τα τρία αγαπημένα της μέρη στη χώρα.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 27/7/2021 | 11:01

Η Μαρία ζει στο Κατάρ και μας περιγράφει την καθημερινότητά της

Υπάρχουν άτομα τριγύρω μας που απλά με τον τρόπο ζωής τους ή με μια τους πράξη που καθόρισε τη ζωή τους, μπορούν να σε διδάξουν πράγματα! Η Μαρία Πετροπούλου είναι σίγουρα ένα από αυτά τα άτομα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη δημοσιογραφία και το Media Management και κάπου στο 2013 έφτιαξε το ταξιδιωτικό της blog, το My Landing Runway

Ναι, εκείνη την εποχή υπήρχαν ελάχιστα και της Μαρίας ήταν ένα από αυτά!

Πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να κάνει ξανά κάτι πρωτοποριακό, να αφήσει την Ελλάδα και να πάει να ζήσει στο Κατάρ, και συγκεκριμένα στην Ντόχα!

Πώς είναι η ζωή της εκεί; Τι σχέδια έχει για το μέλλον της; Πώς είναι να εργάζεσαι για τον ταξιδιωτικό φορέα μιας ξένης χώρας; Ερωτήματα που η Μαρία μας απάντησε και την ευχαριστούμε πολύ!

Μια Ελληνίδα στο Κατάρ και έχω χιλιάδες ερωτήσεις. Περιέγραψε μας μια καθημερινή σου μέρα στην Ντόχα. 

Είναι μια καθημερινή ημέρα, όπως όλες, σε κάθε χώρα. Το πρωί πηγαίνω στο γραφείο (εκτός αν είναι περίοδος που δουλεύουμε από το σπίτι λόγω Covid), το απόγευμα θα πάω στο γυμναστήριο είτε θα κάνω άλλες δραστηριότητες, όπως μάθημα Ισπανικών, το βράδυ θα φάμε μαζί με το σύζυγό μου. Κάποια απογεύματα, ίσως βγω με φίλη ή συνάδελφο για καφέ ή συντονίζω πράγματα για το σπίτι. Είναι μια κλασική καθημερινότητα!

Ποια ήταν η πρώτη γεύση με το που βρέθηκες την πρώτη φορά εκεί; Είπες ότι εγώ εδώ θα μείνω για τα επόμενα χρόνια ή δε σου βγήκε;

Η αλήθεια είναι ότι πήγα στο Κατάρ στοχευμένα και μου βγήκε να μείνω εκεί, ναι. Το είδα ως περιπέτεια και ως έναν τρόπο να βγω από τη «ζώνη ασφαλείας» και να δοκιμάσω τον εαυτό μου και τα όριά μου. Το Κατάρ είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από την Ελλάδα (και την Ευρώπη γενικά), ωστόσο, ποτέ δεν είπα ότι δεν μπορώ να μείνω εδώ. Νομίζω ότι προσαρμόστηκα εύκολα, και αν είσαι συνειδητοποιημένος (θεωρώ λάθος, για παράδειγμα, να συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με το Κατάρ) η χώρα σε βοηθά να προσαρμοστείς εύκολα.

Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο στην Ντόχα; Υπάρχουν πράγματα που ακόμα και σήμερα σε δυσκολεύουν;

Ίσως, το κομμάτι της γραφειοκρατίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Ενώ η δουλειά που θέλεις να γίνει, γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, η ελλιπής ενημέρωση από υπαλλήλους ή οι διαφορετικές οδηγίες που λαμβάνεις από τον κάθε υπάλληλο, κάνουν το απλό περίπλοκο. Και φυσικά, το κλίμα το καλοκαίρι. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε υπέροχο καιρό όλο το χρόνο, αλλά από τον Ιούνιο έως και μέσα Οκτωβρίου, η ζέστη (και η υγρασία) είναι ανυπόφορη. Ωστόσο, συνηθίζεις, και το δέχεσαι ως δεδομένο της χώρας στην οποία ζεις.

Τρία αγαπημένα σου μέρη στο Κατάρ που θες να πηγαίνεις συνέχεια και ένα μέρος που πήγες άλλα δεν ήταν όπως το είχες δει από τα social ή τους τουριστικούς οδηγούς.

Αγαπημένο μου μέρος είναι το Pearl, η συνοικία στην οποία μένω. Είναι όμορφα, αρκετά «ευρωπαϊκά», με πολλές επιλογές εστιατορίων, καφέ, δρόμων για περπάτημα, παραλιακή marina, και θάλασσα. Ακόμη ένα πολύ αγαπημένο μου μέρος είναι το Katara Cultural Village, ένα μέρος που συνδυάζει πάρκο για βόλτα, παραλιακή βόλτα, εστιατόρια και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (προ εποχής Covid αυτά βέβαια). Τέλος, το Inland Sea, το μέρος όπου η θάλασσα συναντά την έρημο. Από τα πιο όμορφα μέρη στο Κατάρ, στο οποίο μπορείς να κανονίσεις και να μείνεις το βράδυ σε camp και να ζήσεις όλη την αυθεντική εμπειρία!

Ένα μέρος που δεν ήταν όπως το είχα δει στα social media είναι το Virtuocity στο Doha Festival City, ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα. Το Virtuocity είναι υποτίθεται ένας χώρος με πολλές virtual reality επιλογές και cutting edge τεχνολογία, τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Ωστόσο, στην επίσκεψή μου εκεί, δεν ήταν τόσο «προχωρημένο» όσο περίμενα. Ίσως, βέβαια τώρα να έχει εξελιχθεί.

Πες μας λίγο για τη γαστρονομία της χώρας; Και ποια Ελληνικά προϊόντα ή φαγητά σου λείπουν από την καθημερινή διατροφή σου.

Η χώρα είναι ο παράδεισος του φαγητού! Πραγματικά. Μπορείς να βρεις υπέροχες γεύσεις από κάθε μέρος του κόσμου. Αραβική κουζίνα (προφανώς), ινδική, ταϊλανδέζικη, κορεάτικη, βραζιλιάνικη, ιαπωνική, ελληνική, υψηλή γαστρονομία, street food, ό,τι σκεφτείς, μπορείς να το βρεις. Τα ελληνικά προϊόντα που μου λείπουν εδώ είναι το μέλι, η φέτα και τα φρέσκα, νόστιμα λαχανικά. Είναι προϊόντα που βρίσκεις μεν εδώ, έχουμε για παράδειγμα συσκευασμένη ελληνική φέτα γνωστών εταιρειών, αλλά δεν είναι το ίδιο με την πεντανόστιμη φέτα που βρίσκεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας από ντόπιους παραγωγούς. Φαγητά που μου λείπουν… ειλικρινά, τα «μαμαδίστικα»! Το μπριάμ, τα γιουβαρλάκια, τα φασολάκια, τα γεμιστά! Προσπαθώ να τα φτιάχνω μερικές φορές εδώ, αλλά τη νοστιμιά του χεριού της Ελληνίδας μαμάς (και της μαμάς μου) με τα φρεσκότατα συστατικά, δεν την πετυχαίνω!

Το να δουλεύεις στο VisitQatar σε κάνει να νιώθεις το Κατάρ και λίγο πατρίδα σου; Θα ήθελες να είσαι εκεί και τα επόμενα 5 χρόνια;

Ναι, σίγουρα. Αισθάνομαι τη χώρα αυτή σαν δεύτερη πατρίδα μου, καθώς μου έχει δώσει υπέροχες εμπειρίες και πολύτιμα εφόδια. Δεν ήταν πάντα όλα εύκολα, αλλά η αίσθηση της περιπέτειας ήταν και είναι πάντα εκεί. Το να δουλεύω στο Visit Qatar, το τουριστικό website της χώρας, είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία! Είναι ένα υπέροχο «ταξίδι» με μεγάλη ευθύνη, καθώς τώρα στήνεται ουσιαστικά, το τουριστικό κομμάτι της χώρας. Και ναι, με κάνει να νιώθω το Κατάρ ως δεύτερη πατρίδα μου, καθώς θέλω πραγματικά να το προωθήσω σωστά, να αναδείξω όλα τα όμορφα, να «σπάσω» τα ταμπού γύρω από αυτό, και φυσικά να είμαι ειλικρινής απέναντι στον επισκέπτη.

Είμαι ήδη τέσσερα χρόνια στο Κατάρ και θεωρώ πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ήθελα μια αλλαγή. Αγαπώ τη χώρα, ωστόσο δεν τη βλέπω ως τον τελικό προορισμό μου.

Μια γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες να μένει στο Κατάρ;

Όχι, ειλικρινά. Η γυναίκα αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στο Κατάρ και μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής. Εργασιακά, αντιμετωπίζεται το ίδιο με τους άντρες κι επίσης, πολλές ντόπιες γυναίκες εργάζονται σε κομβικές θέσεις στη χώρα κι έχουν επιτύχει ουσιαστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία και στη γενικότερη οργάνωση. Βέβαια, επειδή πρόκειται για μουσουλμανική χώρα, η γυναίκα πρέπει να διατηρεί ένα διακριτικό ντύσιμο, να αποφεύγει, δηλαδή, αποκαλυπτικά ρούχα.

Αν δεν έμενες στο Κατάρ σε ποια χώρα θα ήθελες να μένεις;

Μου βάζεις δύσκολα! Θα έμενα εύκολα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία που την αγαπώ ή στην Αμερική. Μπορώ να σου πω κάποια μέρη, όπως Μόναχο, Ζυρίχη ή κάποια πόλη στην Ταϊλάνδη. Αλλά είμαι ανοιχτή σε πολλές επιλογές, καθώς αν δε ζήσεις ουσιαστικά σε μια χώρα, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν σου κάνει ή όχι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 24.11.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 24.11.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories 24.11.2024
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα 24.11.2024
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 24.11.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Ποιός σκότωσε τη Betty; 15 χρόνια αγωνίας ‑ Ολόγραμμα μιας κοπέλας αναζητά την αλήθεια

Stories Χτες
Πώς ενα ολόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης Szabó