Η γυναίκα που έτρεμε μέχρι και ο Πάμπλο Έσκομπαρ
Τον πρώτο της φόνο τον έκανε στα 11 της
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/7/2021 | 17:25
Ο Γκρισέλντα Μπλάνκο, ή αλλιώς La Madrina, η Μαύρη Χήρα, η Νονά της Κοκαΐνης και η βασίλισσα του ναρκωτικού εμπορίου, ήταν κολομβιανή αρχηγός ναρκωτικών του καρτέλ στο Μεντεγίν και πρωτοπόρος στο εμπόριο ναρκωτικών και ειδικά της κοκαΐνης με έδρα το Μαϊάμι στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Έχει υπολογιστεί ότι ήταν υπεύθυνη για έως και 200 δολοφονίες κατά τη μεταφορά κοκαΐνης από την Κολομβία στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και τη Νότια Καλιφόρνια.
H Μπλάνκο ήταν μία από τις πλουσιότερες και πιο επικίνδυνες γυναίκες στον κόσμο και ήταν μία από τις πιο ισχυρές βασίλισσες ναρκωτικών στον κόσμο. Έγινε η πρώτη δισεκατομμυριούχος γυναίκα εγκληματίας, κυβερνώντας την αυτοκρατορία διακίνησης ναρκωτικών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σιδερένια γροθιά, και υπήρξε μία από τις πιο αιμοβόρες γυναίκες όλων των εποχών.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Για να γλιτώσει από τις σeξουαλικές επιθέσεις του φίλου της μητέρας της, η Μπλάνκο έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 9 ετών.
Στα 11 της χρόνια έκανε τον πρώτο της φόνο. Η Μπλάνκο είχε μπει σε συμμορία με πορτοφολάδες πριν καν κλείσει τα 13. Σύντομα, και σε ένα περιβάλλον στο οποίο το μόνο που υπήρχε ήταν η παραβατικότητα και τα εγκλήματα μπήκε στην πορνεία, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί οτιδήποτε έβρισκε διαθέσιμο μπροστά της για να αναρριχηθεί στην κλίμακα του υποκόσμου. Παντρεύτηκε τον προαγωγό της.
Ο πρώτος σύζυγος της ήταν ο Κάρλος. Μαζί απέκτησαν τρεις γιους, τον Ντίξον, τον Ομπέρ και τον Οσβάλντο - όλοι τους σκοτώθηκαν στην Κολομβία μετά την απέλασή τους μετά από ποινές φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ίδια ήταν εξαιρετικά εφευρετική στις απατεωνιές. Ήταν από τους πρώτους που συστηματοποίησαν τη μεταφορά της σκόνης από την Κολομβία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας δικά τους αεροπλάνα και πιλότους - ενώ δεν δίσταζε να σκοτώσει τους πάντες στο διάβα της αν έμπαιναν κάπως εμπόδιο στα σχέδιά της - μάλιστα, στα θύματά της περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά.
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Αλμπέρτο. Το 1975, η Μπλάνκο σκότωσε τον άντρα της ο οποίος ήταν επίσης και συνεργάτης της, σε ένα πάρκινγκ νυχτερινών κέντρων της Μπογκοτά, επειδή έλειπαν περίπου εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη του καρτέλ που είχαν χτίσει μαζί.
Ο Μπλάνκο είχε τον μικρότερο γιο της, τον Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο, με τον τρίτο σύζυγό της, Ντάρι. Ο Ντάρι την εγκατέλειψε το 1983, επέστρεψε στην Κολομβία και απήγαγε τον Michael όταν αυτός και η ίδια διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την επιμέλεια. Εκείνη δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και πλήρωσε για τη δολοφονία του τρίτου της συζύγου - και έτσι ο γιος της επέστρεψε σε αυτήν στο Μαϊάμι.
Στις 17 Φεβρουαρίου του 1985 και ενώ εκείνη επιδίδονταν σε όpγια και μεγάλες διακινήσεις ναρκωτικών, οι πράκτορες της DEA τη συνέλαβαν και την οδήγησαν σε δίκη στις ΗΠΑ. Όμως ενώ είχε σκοτώσει 200 ανθρώπους δεν μπορούσαν να δέσουν την υπόθεση καθώς δύσκολα έβρισκες μάρτυρα πρόθυμο να καταθέσει εναντίον της. Πάντως όσο καιρό παρέμεινε στη φυλακή, συνέχισε να διευθύνει την εγκληματική δράση του κυκλώματός της. Το 2004 η ίδια αποφυλακίστηκε.
Τα «κατορθώματά» της αφηγήθηκε το 2006 το ντοκιμαντέρ «Καουμπόηδες της κοκαΐνης» με θέμα την αύξηση της διακίνησης της κοκαΐνης στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στο Μαϊάμι, η οποία ενέπνευσε τις ταινίες «Ο σημαδεμένος» και «Miami Vice».
Φυσικά τέτοιες ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ καλά.
Ουδείς γνώριζε πού ζούσε, μόνον ότι η περιουσία της υπολογιζόταν σε 500 εκατ. δολάρια. Το 2012 μια μοτοσυκλέτα την πλησίασε και ο συνοδηγός την πυροβόλησε με δύο σφαίρες στο κεφάλι...