Η έλλειψη ελευθερίας λόγου και η απαγόρευση ελεύθερης έκφρασης των αθλητών είναι κάποια από τα πράγματα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Αυτός είναι όμως κι ας μη πέφτουμε από τα σύννεφα.
Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια είναι αθλήτρια του στίβου από τη Λευκορωσία. Πρόσφατα μίλησε εναντίον της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της. Η οποία δεν άργησε να πάρει τα μέτρα της. Σημειωτέον, πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γιος του προέδρου της χώρας, Βίκτωρ Λουκασένκο, που πήρε την προεδρία στην επιτροπή από τον πατέρα του τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ΔΟΕ δεν επέτρεψε σε κανέναν από τους δυο να ταξιδέψει στο Τόκιο, αφού δεν αναγνωρίζει την εκλογή του γιου του προέδου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Η Τσιμανούσκαγια αποβλήθηκε από την εθνική ομάδα και κάποιοι αντιπρόσωποι της εμφανίστηκαν στο ολυμπιακό χωριό και της ζήτησαν να μαζέψει τα πράγματά της, γιατί θα επέστρεφε αμέσως στο Μινσκ. Η ίδια δεν φοβήθηκε την εκδίωξη από την εθνική ομάδα, αλλά τη φυλακή. Δεν ήξερε για ποιον λόγο, αλλά μόνο το γεγονός ότι οι Λευκορώσοι φοβούνται κάτι τέτοιο αν που τη γνώμη τους ελεύθερα, αντικατοπτρίζει το μέγεθος του απολυταρχισμού του καθεστώτος Λουκασένκο στη χώρα.
❗️A 20-minute long recording of a conversation between Tsimanouskaya and the head coach of Belarus national athletics team has been published. The coach threatens that if she won’t listen to him and return to Belarus she’ll most likely ‘commit suicide’.https://t.co/7l8JRz80EU
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 1, 2021
Ζήτησε βοήθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ μόλις οδηγήθηκες το αεροδρόμιο, πλησίασε έναν Ιάπωνα αστυνομικό και του είπε πως θέλει να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Οι Ιάπωνες τη βοήθησαν και η Πολωνία τελικά της χορήγησε πολιτικό άσυλο. Τα μέτρα ασφαλείας στην πολωνική πρεσβεία είναι δρακόντεια, με την 24χρονη να ταξιδεύει στην Πολωνία μέσα στις επόμενες ήμερες με ανθρωπιστική βίζα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε πως η αθλήτρια «είναι ασφαλής και σε καλή κατάσταση». Ο σύζυγός της έχει ήδη περάσει στην Ουκρανία και θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να τη συναντήσει.
Πώς ξεκίνησε αυτό; Η Τσιμανούσκαγια έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, διαμαρτυρόμενη πως τη συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν στα 4x400 χωρίς να τη ρωτήσουν. Η συνταγή που ακολούθησαν οι Λευκορώσοι αργότερα ήταν παμπάλαια και δοκιμασμένη. Την έβγαλαν από τη λίστα επικαλούμενοι ψυχολογικά ζητήματα. Μάλιστα, αφού της ανακοίνωσαν ότι φεύγει (πάλι χωρίς να τη ρωτήσουν) για το Μινσκ, έφεραν έναν ψυχολόγο στο δωμάτιο, ο οποίος της έλεγε «ανοησίες», όπως είπε και η ίδια.
To καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία είναι γνωστό και μη εξαιρετέο για τον αυταρχισμό του, με τον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται στο πόστο του για 27 χρόνια. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι που εξαφανίζονται, απουσία ελευθερίας λόγου και πολλά ακόμα περιστατικά που δείχνουν πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε συνολικά σαν πλανήτης.
Ελπίζουμε η περιπέτεια της Τσιμανούσκαγια να τελειώσει εδώ και ο κόσμος να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με περιπτώσεις κρατών σαν τη Λευκορωσία.