E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε υποχρεωτικές τις «πράσινες» ταράτσες

Ποια είναι τα δεκάδες οφέλη τους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/8/2021 | 00:22

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε υποχρεωτικές τις «πράσινες» ταράτσες
@instagram.com/baselswitzerland/

Μια πόλη της Ελβετίας έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε τις «πράσινες» ταράτσες νομικό προαπαιτούμενο στα καινούργια κτίρια.

Καθώς η διαβίωση στο εσωτερικό της πόλης εδραιώνεται σε μεγάλο μέρος της κοινωνικής και εργασιακής μας ζωής, πολλοί από εμάς χάνουμε την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι πιο πράσινες πόλεις είναι και πιο υγιείς, οπότε είναι ζωτικής σημασίας οι σχεδιαστές πόλεων να βρουν χώρο για τη βιοποικιλότητα.

Με αυτό στο μυαλό της, η πόλη της Βασιλείας, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, σκέφτηκε έναν έξυπνο τρόπο να προσθέσει πράσινο στις αστικές περιοχές της. Η πολεοδομική εταιρεία σκέφτηκε ότι οι στέγες είναι άδειες, κι έτσι πήρε την απόφαση να κάνει τις «πράσινες» στέγες υποχρεωτικές. Εκτός από αισθητικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, οι «πράσινες» ταράτσες θα εξυπηρετήσουν και την θερμοκρασία, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το κτίριο θα κρυώνει πιο γρήγορα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, η Βασιλεία έκανε συστάσεις από το 2006 σε νέα και ανακαινισμένα κτίρια να προσθέτουν πράσινο στις ταράτσες τους. Τώρα, αυτό έγινε υποχρεωτικό και πλέον έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα πράσινων οροφών, κάνοντας την Βασιλεία την κορυφαία πόλη στο να «πρασινίζει» τις αστικές της γωνιές.

Ο δρ. Stephan Brenneisen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων της Ζυρίχης, συμβουλεύει εδώ και αρχικά χρόνια τους κατασκευαστές να πλησιάσουν την «πράσινη» καινοτομία. Με στόχο την επίλυση ζητημάτων σπατάλης ενέργειας και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Brenneisen ήθελε να χρησιμοποιήσει ξεχασμένους χώρους στην πόλη για να δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις.

«Εδώ στη Βασιλεία, παρατηρήσαμε ότι οι (επίπεδες στέγες) δεν χρησιμοποιούνται αρκετά και (θα μπορούσαν) να είναι πολύτιμοι φυσικοί χώροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε, μαζί με τους συναδέλφους μας από το τμήμα κτιρίων, και συγκεκριμένα, την τότε διευθύντρια Barbara Schneider, να ενσωματώνουμε αυτούς τους τομείς στο νέο νόμο και να καθορίσουμε κατευθυντήριες γραμμές ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα στη Βασιλεία», δήλωσε.

Με την ενσωμάτωση του χώρου με πράσινο στον νόμο των κατασκευών, ο Brenneisen μαζί με την ομάδα του εξασφάλισε μια αιώνια αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Βασιλείας.

Οι χώροι πρασίνου στο εσωτερικό μιας πόλης έχουν δεκάδες οφέλη, για την σωματική και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με φετινή έρευνα του Πανεπιστημίου του East Anglia, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου B, καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόωρου θανάτου, πρόωρου τοκετού, στρες και υπέρτασης. Πολλές από τα παραπάνω μπορούν να βρεθούν στην πρώτη δεκάδα των αιτιών θανάτου του ΠΟΥ.

Επίσης, οι χώροι πράσινου παρέχουν μεγάλα οφέλη κατά της ρύπανσης. Η χρήση πρασίνου μειώνει την υγρασία των κτιρίων, κάτι που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στα πρόσφατα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον Καναδά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δημιουργώντας ρυθμιστές υγρασίας, με τη μορφή αστικού πρασίνου, μπορούμε να βοηθήσουμε να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες χαμηλές, και τελικά, να σώσουμε ζωές μακροπρόθεσμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή