Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο πρώην υπουργός που αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση της Εύβοιας
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο
Δημοσίευση 10/8/2021 | 18:11
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναθέτει στον Μεσσήνιο πολιτικό, Σταύρο Μπένο το δύσκολο έργο της οικιστικής, οικονομικής και οικολογικής σύστασης της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές φωτιές, όπως το είχε κάνει ο ίδιος με την Καλαμάτα το μακρινό 1986. Κατέχει ιδιάζουσα θέση στην πολιτική σκακιέρα, τόσο για την ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), που αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, όσο και για τις υπόλοιπες εκσυγχρονιστικές του πολιτικές κινήσεις. Σήμερα είναι πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.
Είναι Έλληνας τοπογράφος - μηχανικός και πολιτικός, γεννημένος το 1947. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004 ) και στη Β' Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Η θητεία του στο Δήμο Καλαμάτας ανέδειξε τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κίνημα τοπικής εξουσίας και επηρέασε καθοριστικά την πορεία του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, που έχει ως βάση την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό.
Σταύρος Μπένος: Ο πολιτικός που ανέδειξε την Καλαμάτα σε κέντρο πολιτισμού
Στον τομέα του Πολιτισμού υλοποίησε θεσμούς και δημιούργησε την υποδομή καθιστώντας την πόλη υπόδειγμα για όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:
- Ιδρυσε την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚ) με Ωδείο, Τμήματα Χορού, Εικαστικών κ.τ.λ.
- Ιδρυσε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας
- Συνέβαλε στην διάσωση του πολιτιστικού κτιριακού πλούτου της πόλης, την αποκατάσταση και ανάδειξή του. Μεταξύ των άλλων, ο Δήμος απέκτησε - είτε με παραχώρηση από το Δημόσιο είτε με αγορά από ιδιώτες - 15 από τα καλύτερα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης που σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές και πολιτιστικές λειτουργίες του Δήμου.
- Ενθάρρυνε τους ερασιτεχνικούς πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και υποβοήθησε το έργο τους.
Έκανε την Καλαμάτα μια βιώσιμη πόλη
Ως Δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1979 έως το 1990, έκανε και τα κάτωθι έργα:
Προώθησε το Σχέδιο Πόλης, που μείωσε σημαντικά το τσιμέντο (μέσω της μείωσης των συντελεστών δόμησης), πολλαπλασίασε επίσης το πράσινο και απετέλεσε την πυξίδα της πόλης για ένα μέλλον οραματικό. Η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης προσέφερε στους δημότες της Καλαμάτας κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, εξασφαλίζοντας οικόπεδα για σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες και δρόμους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης
Έχοντας ως βάση τις προτάσεις του Σχεδίου Πόλης, δρομολογήθηκαν μεγάλα έργα, όπως:
- το Πάρκο του Ο.Σ.Ε. στο κέντρο της πόλης
- τη Μαρίνα, που αναβάθμισε εντυπωσιακά το πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης, τη Δυτική Παραλία
- το νέο κυκλοφοριακό δίκτυο με την καθιέρωση δακτυλίου στο κέντρο της πόλης
- την Νέα Είσοδο της πόλης
- την κάλυψη του ποταμού Νέδοντα και παράλληλα τη δημιουργία 700 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, αθλητικών χώρων, ευρύτατη ζώνη πρασίνου κ.ο.κ.
- Τα Κέντρα Ανοιχτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), από τα πρώτα της χώρας.Τη λειτουργία της πρώτης στην Ελλάδα Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων και τα έργα αποχέτευσης που ξανάδωσαν στην παραλία της Καλαμάτας την καθαριότητα και την ομορφιά της και της εξασφάλισαν την Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.Το εργοστάσιο λιπασματοποίησης απορριμμάτων, τόσο με τη σύνταξη μελέτης (1982) όσο και με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την ΕΤΒΑ (1988).
- Την αξιοποίηση του παλιού Στρατοπέδου.
Στη συνέχεια, ως βουλευτής Μεσσηνίας, πρωταγωνίστησε για την ανάδειξη των προβλημάτων της Μεσσηνίας. Συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, με θεμέλια τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτιστικό τουρισμό. Όλα τα μεγάλα έργα που προωθήθηκαν στη Μεσσηνία τα τελευταία 20 χρόνια συμπεριέχουν και τη δική του σημαντική συμβολή (Εθνικός Δρόμος Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Αρχαία Μεσσήνη κλπ).
Οι πρωτοβουλίες του ως υπουργός σε θέσεις που «έκαιγαν»
Η δράση του συνεχίστηκε με πληθώρα έργων τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στο Υπουργείο Αιγαίου, συνειδητοποιώντας ότι «τίποτε στο Αιγαίο δεν είναι ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα» και πρότεινε ειδικές νησιωτικές πολιτικές και έθεσε σε εφαρμογή τρία επιχειρησιακά προγράμματα:
- Το Πρόγραμμα "Αστερίας" για την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών
- Το Πρόγραμμα "Ιπποκράτης" για την υγειονομική θωράκιση των νησιών
- Το Πρόγραμμα "Ασπίς" για τη διαχείριση κρίσεων στο Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη του θητεία ως Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Σεπτέμβριος 1997 - Φεβρουάριος 1999) ανέλαβε τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και ξεκίνησε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη στην επαφή του με το Κράτος.
Οι κυριότερες από τις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Ποιότητα για τον Πολίτη» και καθιέρωσαν νέους κανόνες εξυπηρέτησης του πολίτη, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Η τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη.
- Η νομοθέτηση της εγκυρότητας εγγράφων που διακινούνται με fax και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email]
- Η εκπόνηση Χαρτών Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.