Η «κατάρα του Αγίου Νεκταρίου» στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης
Ακόμα και σήμερα συζητιέται μεταξύ των φιλάθλων της ομάδας από την Ανδαλουσία
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/9/2021 | 00:19
Ο Άγιος Νεκτάριος γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου. Τελευταία, η ταινία «Man of God» που αναφέρεται στη ζωή του, μονοπωλεί αρκετές συζητήσεις. Μια από αυτές δεν είναι τόσο γνωστή και αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης και μια κατάρα που τη συνόδευε για πολλά χρόνια. Το διάσημο μοναστήρι που φέρει το όνομα του Αγίου στην Αίγινα είναι το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα.
Η ιστορία λοιπόν ξεκίνησε το 1971. Προπονητής της Σεβίλλης ήταν ο Έλληνας Νταν Γεωργιάδης, που αγωνίστηκε κυρίως στο εξωτερικό και λίγο στον Παναθηναϊκό ως τερματοφύλακας, ενώ σαν προπονητής εργάστηκε πολύ στη Λατινική Αμερική και λιγότερο στη χώρα μας. Έκανε ωστόσο κι ένα πέρασμα από την Ισπανία και τη Σεβίλλη.
Εκείνη την περίοδο η Σεβίλλη ήταν σε πολύ καλή κατάσταση όντας στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Ο Γεωργιάδης αποφάσισε να φέρει την ομάδα στην Ελλάδα κατά τη διακοπή των Χριστουγέννων, για μια σειρά από φιλικούς αγώνες.
Ο Νταν Γεωργιάδης
Η ομάδα επισκέφτηκε φυσικά την Ακρόπολη. Όμως ο Νταν Γεωργιάδης μιλούσε συνέχεια με λόγια θαυμασμού για το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. Τόσο, που οι παίκτες της Σεβίλλης ανυπομονούσαν να το επισκεφθούν και να το θαυμάσουν. Ωστόσο όταν το σύντομο ταξίδι για το νησί του Αργοσαρωνικού έγινε, οι παίκτες της Σεβίλλης δεν ενθουσιάστηκαν και τόσο πολύ από το Μοναστήρι. Μάλιστα δεν έχασαν την ευκαιρία να κοροϊδέψουν, αναρωτώμενοι αν ο συγκεκριμένος Άγιος θα μπορούσε εν τέλει να τους βοηθήσει. Ο Νταν Γεωργιάδης θύμωσε και τους προειδοποίησε πως αυτή την ασέβεια θα την πληρώσουν.
Το Μοναστήρι του αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα
@wondergreece.gr
Η ομάδα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο δεύτερος γύρος όμως του πρωταθλήματος ήταν καταστροφικός. Η Σεβίλλη έκανε μόλις μια νίκη σε εννέα ματς. Ο Νταν Γεωργιάδης απολύθηκε και η ομάδα υποβιβάστηκε. Εκείνος ο υποβιβασμός ήταν που γέννησε τον μύθο της «κατάρας του Αγίου Νεκταρίου» (στα ισπανικά «La Maldición de San Nectario») στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας της Ανδαλουσίας. Όταν μάλιστα υπάρχει μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, οι οπαδοί τη θυμούνται ακόμα και σήμερα.
Μέχρι τότε η Σεβίλλη είχε ένα πρωτάθλημα και τρία κύπελλα Ισπανίας. Οι τίτλοι είχαν βέβαια απόσταση δυο δεκαετιών και κάτι, αλλά η ομάδα είχε σταθερή παρουσία στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Πέρασαν 24 χρόνια και η ομάδα δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Το 1995 όμως βρήκε την ευκαιρία. Η κλήρωση στο κύπελλο UEFA την έφερε αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό. Στα τέλη Οκτωβρίου ήρθε στον Πειραιά και παρά την ήττα της με 2-1 πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού.
Το 1970, ο Αντόνιο Λεαλ Γκρατσιάνι εργαζόταν ως γιατρός στην ομάδα και γνώριζε από πρώτο χέρι την ιστορία με τον Άγιο Νεκτάριο. Το 1995, γιατρός της ομάδας ήταν ο γιος του, τον οποίο, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα, προέτρεψε να πάει στην Αίγινα και να προσπαθήσει να λύσει τη «κατάρα». Η εφημερίδα «El Pais» μάλιστα δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για αυτή την επίσκεψη.
Το πρώτο κύπελλο UEFA το 2006
@uefa.com
Η επίσκεψη βέβαια δεν είχε άμεσα αποτελέσματα. Η Σεβίλλη υποβιβάστηκε άλλες δυο φορές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η αντίστροφή μέτρηση είχε αρχίσει. Το 2006 κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο UEFA (μετέπειτα Europa League), το πρώτο τρόπαιο μετά από 58 χρόνια. Η πορεία της από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Ακόμα 5 Europa League, ένα Super Cup Ευρώπης και δυο Κύπελλα Ισπανίας.
Μπορεί οι περισσότεροι να μην πιστεύουν σε τέτοιες κατάρες, αλλά οι οπαδοί της Σεβίλλης το πίστεψαν και με το παραπάνω και είναι κάτι που ακόμα συζητούν μεταξύ τους είτε στο γήπεδο, είτε έξω από αυτό.