Η Γη υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Το ίδιο και ο ήλιος. Μπορεί όμως να υπάρχει κάτι γύρω μας που να είναι ακόμα παλαιότερο. Κι αυτό είναι το νερό που πίνουμε.
Η πιο επικρατούσα θεωρία λέει πως το νερό βρέθηκε στον πλανήτη μας από κηλίδες πάγου που αιωρούνταν σε ένα κοσμικό σύννεφο, πριν ο ήλιος μας θερμανθεί. Περισσότερο δηλαδή από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστροφυσικών, το μισό νερό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γη, προέρχεται από τα διαστρικά αυτά κομμάτια. Αυτό μπορεί να σημαίνει δηλαδή πως το νερό των ωκεανών αλλά και εκείνο που πίνουμε, μπορεί να είναι μερικά εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερο από το ηλιακό μας σύστημα.
Ο αρχαίος αυτός πάγος επιβίωσε κατά τη χαοτική δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και έφτασε με κάποιον τρόπο στη Γη. Οι ερευνητές για να το αποδείξουν, ανέλυσαν μόρια νερού στον ωκεανό ώστε να εξετάσουν αν έχουν αρχαίο παρελθόν.
Το στοιχείο αυτό έρχεται με τη μορφή εκείνου που είναι γνωστό ως «βαρύ ύδωρ». Το νερό όπως ξέρουμε αποτελείται από δυο άτομα υδρογόνου και ένα οξυγόνου. Αλλά κάποια μόρια νερού εμπεριέχουν το δίδυμο στοιχείο του υδρογόνου, το δευτέριο, το οποίο στον πυρήνα του έχει ένα νετρόνιο, ενώ το υδρογόνο όχι.
Το νερό πλούσιο σε δευτέριο, μπορεί να βρεθεί και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους τους. Το ίδιο και στη Γη. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από που προήλθε. Μια θεωρία λέει πως το βαρύ ύδωρ σχηματίστηκε σε διαστρικό σύννεφο και μετά ταξίδεψε σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.
Σε μια μελέτη του 2014, οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πως τα μόρια πάγου δισεκατομμυρίων ετών, θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει. Από τις βίαιες ακτινοβολίες του ηλίου και να βοηθήσουν ώστε να σχηματιστεί η Γη και άλλοι πλανήτες.
Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως τα υπολείμματα εκείνου του προϊστορικού πάγου, παραμένουν ατάκτως ερριμμένα στο ηλιακό σύστημα. Στο φεγγάρι, στους κομήτες, στον Άρη, στο φεγγάρι του Δια, Ευρώπη αλλά ακόμα και στο μπουκάλι με το νερό σου. Στην υγειά σου…
Πληροφορίες: nytimes.com