Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα επιπλέον αγγείο στα χέρια τους;
Η εξέλιξη δεν σταματά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2021 | 00:01
Ο τρόπος που σκεφτόμαστε πως θα είναι ο άνθρωπος στο απώτερο μέλλον συχνά έχει άγρια φαντασία, αφού μας φανταζόμαστε πολύ ψηλούς, με άλλο δέρμα και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Παρολ’ αυτά υπάρχουν μερικές εξαιρετικά λεπτές αλλαγές στην ανατομία μας σήμερα, οι οποίες αποδεικνύουν πως η εξέλιξη του είδους μας είναι απρόβλεπτη.
Σκεφτείτε κάτι κοινό, όπως ένα αιμοφόρο αγγείο στα χέρια μας, τοπ οποίο σύμφωνα με τις τωρινές τάσεις θα μπορούσε να είναι κάτι κοινό για όλους μας σε μόλις μερικές γενιές από τώρα. Κι αυτό γιατί ήδη, μια αρτηρία που διασχίζει το κέντρο του βραχίονα μας όσο βρισκόμαστε ακόμα στη μήτρα δεν σταματά να υπάρχει τόσο συχνά όσο παλιά, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι ενήλικες από ποτέ με ένα επιπλέον κανάλι αγγειακού ιστού να ρέει κάτω από τον καρπό τους. «Από τον 18ο αιώνα, όσοι ασχολούνται με την ανατομία παρατηρούν και μελετούν τον επιπολασμό της συγκεκριμένης αρτηρίας στους ενήλικες με τα στοιχεία να δείχνουν ότι αυξάνεται συνεχώς» δήλωσε ο ανατόμος του Πανεπιστημίου Flinders, Teghan Lucas, το 2020. «Ο επιπολασμός αυτός ήταν περίπου 10% σε άτομα που γεννήθηκαν το 1880 και 30% σε άτομα που γεννήθηκαν περίπου 100 χρόνια αργότερα, μια σημαντική αύξηση σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όταν πρόκειται για την εξέλιξη του είδους».
Η διάμεση αρτηρία σχηματίζεται αρκετά νωρίς κατά την ανάπτυξη όλων των ανθρώπων, μεταφέροντας αίμα στο κέντρο των βραχιόνων μας για να θρέψει τα αναπτυσσόμενα χέρια μας.
Μετά από 8 -12 περίπου εβδομάδες υποχωρεί, αφήνοντας χώρο σε δυο άλλα αγγεία, το ακτινικό (το οποίο μπορούμε να νιώσουμε όταν παίρνουμε τον παλμό ενός ατόμου) και τις ωλένιες αρτηρίες. Μερικές φορές πάλι γεννιόμαστε με αυτό. Για να συγκρίνουν τον επιπολασμό αυτού του επίμονου καναλιού αίματος, ο Lucas και οι συνεργάτες του Maciej Henneberg και Jaliya Kumaratilake από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας εξέτασαν 80 μέλη από πτώματα, όλα δωρεά από Αυστραλούς ευρωπαϊκής καταγωγής.
Οι δωρητές, από 51 έως και 101 σε ηλικία όταν πέθαναν, γεννήθηκαν όλοι στο πρώτο μισό του 20 αιώνα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η αρτηρία είναι 3 φορές συχνότερη στους ενήλικες σήμερα απ’ ότι πριν από 130 χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο εύρημα που υποδηλώνει πως η φυσική επιλογή ευνοεί εκείνους που διατηρούν αυτό το επιπλέον κομμάτι τροφοδοσίας αίματος.
«Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της μέσης αρτηρίας ή προβλήματα υγείας στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και τα δύο» λέει ο Lucas.
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια διάμεση αρτηρία θα μπορούσε να δώσει στα επιδέξια δάχτυλα ή στους ισχυρούς πήχεις μια αξιόπιστη ώθηση αίματος πολύ μετά τη γέννησή μας. Ωστόσο, το να έχουμε επίσης μια, μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια δυσάρεστη κατάσταση που μας καθιστά λιγότερο ικανούς να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας.
Αν και χρειάζεται πάντα περισσότερη έρευνα για αυτές τις παρατηρήσεις, το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες τέτοιες αρτηρίες σε ενήλικες τα επόμενα χρόνια. «Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα έχει μέση αρτηρία του αντιβραχίου μέχρι το 2100», ανέφερε ο Lucas.
.Όσο μικρές κι αν φαίνονται αυτές οι διαφορές, οι μικροεξελικτικές αλλαγές προσθέτουν σύνθετες παραλλαγές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες καθορίζουν ένα είδος. Δημιουργούνε νέα δεδομένα, βάζοντας μας σε ένα νέο μονοπάτι υγείας και ασθενειών, που ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε.
Πληροφορίες: sciencealert.com