E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο κινεζικός κολοσσός που μπορεί να γίνει η νέα «Lehman Brothers»

Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και οι φόβοι για παγκόσμιες επιπτώσεις στην οικονομία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/9/2021 | 17:02

Ο κινεζικός κολοσσός που μπορεί να γίνει η νέα «Lehman Brothers»
@business-standard.com

H Evegrande είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Κίνα και ανήκει στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες το κόσμου. Η βουτιά της μετοχής της όμως αλλά και τα χρέη σε δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές που φτάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισούται με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, έχουν προκαλέσει ανησυχία για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με πολλούς να την χαρακτηρίζουν νέα «Lehman Brothers».

Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός

Ιδρύθηκε το 1996 από τον δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας. Μετά τα πρώτα χρόνια, η εταιρεία γιγαντώθηκε, αναλαμβάνοντας περισσότερα από 1.300 projects στο real estate, σε περισσότερες από 280 πόλεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Μετά την οικονομική της επιτυχία, επεκτάθηκε και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, αλλά και τον αθλητισμό. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και χρησιμοποίησε ως όπλο τον δανεισμό για να επεκτείνει τις εργασίες της. Αρχικά το μοντέλο έμοιαζε να δουλεύει, αλλά οι συγκυρίες δεν μπορούν να είναι πάντα οι ίδιες.

Το Πεκίνο αποφάσισε να βάλει νέους κανονισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στο χώρο των ακινήτων ύστερα από πολλές δεκαετίες εύκολου χρήματος. Σύμφωνα με αυτούς, η Evergrande δεν θα μπορούσε να πουλά ακίνητα πριν τα ολοκληρώσει, μια «ακραία» τακτική που χρησιμοποίησε πολλές φορές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της. Τα χρέη της ήταν ήδη υπέρογκα και η Evergrande δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή τους. Με 778 έργα υπό κατασκευή, οι εργασίες σταμάτησαν σε περισσότερα από τα μισά, λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της έχει πάρει την κατηφόρα, έχοντας χάσει το 80% της αξίας της. Προχθές έφτασε σε χαμηλό 11 ετών, συμπαρασύροντας και ξένες αγορές προς τα κάτω. Αύριο θα πρέπει να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022 και 47,5 εκατομμύρια δολάρια για ένα ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει σε 30 ημέρες θα θεωρηθεί ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Την περασμένη Παρασκευή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έδωσε ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, κάτι που δείχνει ότι οι αρχές παίρνουν μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Evergrande. O Xu Jiayin πάντως δήλωσε στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία θα «βγει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή της», ενώ διαβεβαίωσε πως θα ανοίξουν σύντομα τα εργοτάξια ώστε να παραδοθούν τα κτίρια.

Θα γίνει η νέα Lehman Brothers;

Ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά ότι το Πεκίνο δεν θα παρέμβει με σκοπό τη διάσωση, εκτός κι αν η κρίση γίνει συστημική. Αλλά ο οίκος πιστεύει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η Yardeni Research από την άλλη, μέσω του προέδρου της, εκτιμά πως η χρεοκοπία δεν θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως η πτώχευση της Lehman Brothers πριν 13 χρόνια. Αναλυτές της Societe Generale με έδρα το Λονδίνο από την άλλη, αναφέρουν πως «οι επιπτώσεις από την προοπτική κατάρρευσης της Evergrande πιθανότατα θα συμβάλουν στη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».

Οι επιπτώσεις θα φτάσουν και στην ελληνική αγορά real estate δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, η παρουσία Κινέζων επενδυτών στη χώρα μας είχε τονώσει τον κλάδο. Οι golden visas για αγορά ακινήτου έχουν «παγώσει» από την αρχή της πανδημίας, αλλά οι Κινέζοι που αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη θέση σε σχέση με άλλες εθνικότητες. Η κατάρρευση της Evergrande θα είναι σίγουρα μια τεράστια δοκιμασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, με το ενδεχόμενο ντόμινο που θα ακολουθήσει να είναι απρόβλεπτο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιός σκότωσε τη Betty; 15 χρόνια αγωνίας ‑ Ολόγραμμα μιας κοπέλας αναζητά την αλήθεια

Stories 23.11.2024
Πώς ενα ολόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης Szabó

Πώς ο Τραμπ έπαιξε το παιχνίδι της διασημότητας φτιάχνοντας ένα δικό του reality show

Stories 23.11.2024
Πώς το show αυτό ενίσχυσε την επιρροή του στα media

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories 23.11.2024
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Η συγγραφέας παιδί ‑ θαύμα που όταν μεγάλωσε εξαφανίστηκε

Ιστορικά 23.11.2024
Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της

Τι είναι το Σύνδρομο Πικα και πόσο επικίνδυνο είναι

Stories 23.11.2024
Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων

10 σοφά αποφθέγματα του Επίκουρου για μια πιο ήρεμη ζωή

Πρόσωπα 23.11.2024
Η ευτυχία και μια πιο ήρεμη ζωή ήταν το επίκεντρο των σκέψεων του

Τι είναι το doxing και πως να προστατευτείτε

Stories 23.11.2024
1 στους 5 έχει πέσει θύμα doxing

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα

FYI 23.11.2024
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε