Πως οι άνθρωποι έχασαν την ουρά τους
Η έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες ρίχνει φως στο ανθρώπινο είδος
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/9/2021 | 00:55
Για πρώτη φορά και μετά από έρευνα δεκαετιών, αμερικανοί επιστήμονες ρίχνουν φως στη μετάλλαξη που μας απάλλαξε από την ουρά που είχαμε 20 εκατ. χρόνια πριν.
Για μισό δις χρόνια πολλά πρωτεύοντα, και ψάρια διέθεταν ουρά που τους βοηθούσε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον,(τα ψάρια τη χρησιμοποιούσαν για να κολυμπούν ταχύτερα, και τα πρωτεύοντα για να μετακινούνται από κλαδί σε κλαδί), ενώ ορισμένα από αυτά την έχουν κρατήσει ακόμα, πχ τα τρωκτικά.
Όταν εμφανίστηκαν οι άνθρωποι αλλά και οι πίθηκοι δεν είχαν ουρά, αλλά ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που επισήμανε ότι και ο άνθρωπος αλλά και ο πίθηκος πριν 20 με 25 εκατ. χρόνια είχαν ουρά λόγω της εξέλιξης.
Για πολύ καιρό οι επίστημονες έψαχναν την μετάλλαξη που ευθύνονταν για την ουρά στο ανθρώπινο είδος, και χωρίς να είναι ακόμα 100% σίγουροι μέσα από πειράματα σε ποντίκια, βρήκαν την αλλαγή στο DNA που εξαφανίζει την ουρά από τα θηλαστικά.
Προδημοσίευσαν λοιπόν(επίσημη δημοσίευση δεν έχει γίνει ακόμα) την έρευνα που λέει ότι το γονίδιο ΤΒΧΤ που είναι κοινό στους πιθήκους και στους ανθρώπους, αλλά απουσιάζει στις μαϊμούδες, είναι εκείνο που εξαφάνισε την ουρά μας.
Σύμφωνα με την μελέτη της αρχίκης μετάλλαξης ακολούθησαν αρκετές μεταλλάξεις που παραμένουν άγνωστες και διαμόρφωσαν την τελική μορφή μας.