Tι είναι το σύνδρομο long covid που χτυπά και τα παιδιά
Καμπανάκι από ειδικούς
Δημοσίευση 30/9/2021 | 11:40
«Βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά, φαίνεται και από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σχεδόν ένα από τα τέσσερα κρούσματα είναι σε παιδιά, κυρίως σε έφηβους», αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Θεοκλής Ζαούτης.
Ευτυχώς, πρόσθεσε, δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, κάτι που όπως είπε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα self test, καθώς είναι πιο αυστηρό το τέστινγκ που γίνεται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού.
Οι συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά
Πρέπει οι γονείς να δουν πέρα από το αν τα παιδιά νοσούν ήπια ή όχι, υπογράμμισε ο κ. Ζαούτης. Πρέπει να δουν όλες τις συνέπειες που έχει η πανδημία στα παιδιά μας. «Ναι, νοσούν λιγότερο, νοσούν πιο ήπια, αλλά χάνονται κιόλας παιδιά από την νόσο. Αλλά, ένα σημαντικό ποσοστό έχει κατάθλιψη, έχει νοσήματα που σχετίζονται με το άγχος.
Το σύνδρομο long covid, πρόσφατες μελέτες του Ισραήλ, δείχνουν ότι συμβαίνει σε ένα 10% των παιδιών. Πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς επηρεάζει τα παιδιά η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.
«Για αυτό που ακούγεται ότι «πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά για να προστατέψουμε τους ενήλικες», εγώ θα έλεγα ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε εμείς για να προστατέψουμε τα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Ζαούτης.
Πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι στην σκέψη μας για το μέτρο, του ποσοστού κρουσμάτων 50% συν ένα, για να κλείσει ένα τμήμα, πρόσθεσε αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. «Κάπου έπρεπε να τραβήξουμε μια γραμμή και να μπει αυτό το όριο, με αρχή μας ότι πρέπει τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουν βγει μελέτες, στις οποίες αναδεικνύεται ότι μειώνεται το προσδόκιμο ζωής των παιδιών με το κλείσιμο των σχολείων».