Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο του 2019 να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας στην ΕΕ, που ίσχυε από την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970. Η απόφαση έλεγε πως το τελευταίο έτος των αλλαγών θα είναι το 2021, με κάθε χώρα να καλείται να αποφασίσει να επιλέξει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
Αν λοιπόν ένα κράτος επέλεγε τη θερινή ώρα, θα έπρεπε να σταματήσουν την πρακτική της αλλαγής της ώρας, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021, ενώ αν ένα κράτος επέλεγε τη χειμερινή, θα σταματούσε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.
Αυτό σημαίνει πως όποιες χώρες επέλεγαν τη θερινή ώρα θα είχαν λιγάκι πιο φωτεινά βράδια κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αλλά τα χειμερινά πρωινά θα ήταν λίγο πιο σκοτεινά.
Ωστόσο, για να αποκτήσει νομική ισχύ αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και μετά ξανά από το Ευρωκοινοβούλιο. Και το πρώτο δεν έχει πάρει ακόμα σαφή θέση. Η πανδημία του κορωνοϊού πάλι, καθυστέρησε κι άλλο τη διαδικασία.
Έτσι ενώ αναμενόταν το 2021 να είναι το τελευταίο έτος με αλλαγές ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο, τελικά την Κυριακή 31 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε και πάλι τα ρολόγια πίσω κατά μια ώρα, υιοθετώντας ξανά τη χειμερινή ώρα.
Η πρόταση έχει μπει στον «πάγο» και δεν προχωράει προς το παρόν. Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πήρε την αρχική απόφαση αλλά έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη – μέλη και εκεί η απόψεις διίστανται. Μένει να δούμε αν το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με αλλαγές ώρας ή αν το σίριαλ θα τραβήξει ακόμα περισσότερο.