Φθάνουν στη Γη τα «απόνερα» της ισχυρής έκλαμψης που εκτόξευσε ο Ήλιος
Πιθανά προβλήματα στις επικοινωνίες
Δημοσίευση 29/10/2021 | 18:52
Σήμερα ή το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη στεμματική έκρηξη μάζας του Ηλίου. Μάλιστα, τα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν θεματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές.
Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης, που κορυφώθηκε την Πέμπτη. Η εικόνα, χρωματισμένη σε γαλαζοπράσινο, δείχνει ένα υποσύνολο ακραίου υπεριώδους φωτός.
Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επιβλαβής ακτινοβολία από μία έκλαμψη, εξηγεί η NASA, δεν μπορεί να περάσει από την ατμόσφαιρα της Γης, επηρεάζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος. Ωστόσο, σημειώνει, όταν είναι αρκετά έντονες μπορούν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα στο στρώμα που ταξιδεύουν τα σήματα GPS και των επικοινωνιών.
Η χθεσινή έκλαμψη ήταν ισχύος Χ1. Η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία, οι Χ2 έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1 και οι Χ3 διπλάσια από τις Χ2. Πιο ασθενείς είναι οι εκλάμψεις της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.
POW! The Sun just served up a powerful flare! ☀️ 💥
— NASA Sun & Space (@NASASun) October 28, 2021
At 11:35 a.m. EDT today, a powerful X1-class solar flare erupted from the Sun. NASA’s Solar Dynamics Observatory caught it all on camera. 📸
More on our Solar Cycle 25 blog: https://t.co/L5yS3hJRTx pic.twitter.com/iTwZZ7tCOY
Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία «βλέπει» προς τη Γη.
Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.