Πολλές έρευνες που διεξήχθησαν από ψυχολόγους τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ξεκάθαρα την αξία της καλλιέργειας της ευτυχίας.
Σύμφωνα με την επιστημονική φύση της έννοιας της ευτυχίας – γεφυρώνοντας Ανατολή και Δύση, αντλώντας από τα έργα φιλοσόφων, οικονομολόγων, ψυχολόγων και βιολόγων – το Wholebeing ή αλλιώς αυτάρκεια, είναι μια πολυδιάστατη και πολύπλευρη μεταβλητή έννοια, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε στοιχεία, που μαζί σχηματίζουν το ακρωνύμιο SPIRE (spiritual, physical, intellectual, relational, emotional).
Πνευματική ευεξία
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πνευματικότητα με τη θρησκεία, συγκεκριμένα με την πίστη στον Θεό. Ενώ η πνευματικότητα μπορεί σίγουρα να βρεθεί στη θρησκεία, είναι δυνατό να βιώσουμε πνευματικότητα, ανεξαρτήτως θρησκείας. Η πνευματική ευημερία στην ουσία, αναφέρεται στη σημασία της εύρεσης μιας αίσθησης σκοπού και νοήματος στη ζωή, καθώς και στην εξύψωση των συνηθισμένων εμπειριών σε εξαιρετικές, μέσω της συνειδητής παρουσίας.
Σωματική ευεξία
Η κατανόηση ότι το μυαλό και το σώμα συνδέονται - μια κατανόηση που αμφισβητεί η δυτική προσέγγιση του ζητήματος, μιας και μαστίζεται από τον δυϊσμό - είναι βασική για τη φυσική ευεξία. Η ψυχική και η σωματική υγεία δεν είναι δύο ξεχωριστές και ανεξάρτητες έννοιες, αλλά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες. Η ευτυχία δεν εξαρτάται ούτε από το μυαλό ούτε από το σώμα, αλλά και από τα δύο. Για να εκπληρώσουμε τις δυνατότητές μας για ολότητα, πρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας για σωματική άσκηση, καλή διατροφή, ύπνο και επαφή με το γύρω μας.
Διανοητική ευημερία
Ενώ η σύνδεση μεταξύ του πόσο έξυπνοι είμαστε και της ευτυχίας μας είναι διφορούμενη, υπάρχει μια δυνατή και σαφής σύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη διάνοιά μας για την ευτυχία μας. Σε αντίθεση με όσα φαίνεται να προτείνουν διάφοροι ειδικοί επί του θέματος, μια καλή βαθμολογία στο απολυτήριο λυκείου ή η εισαγωγή σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο δεν ανοίγουν τον δρόμο προς την ευτυχία. Αντίθετα, η περιέργεια και η ανοιχτότητα, καθώς και η βαθιά ενασχόληση με τη μάθηση, είναι τα δομικά στοιχεία της πνευματικής ευημερίας και κατ' επέκταση της ολότητας.
Σχεσιακή ευημερία
Ο νούμερο ένα βασικός παράγοντας της ευτυχίας, δεν είναι τα χρήματα ή το κύρος, ούτε η επιτυχία ή οι διακρίσεις, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με ανθρώπους που νοιαζόμαστε και νοιάζονται για εμάς. Οι υγιείς σχέσεις αποτελούν τον πυρήνα μιας πλήρους και γεμάτης ζωής. Αλλά δεν είναι μόνο η σύνδεσή μας με τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους μας που έχει σημασία. Η καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό μας, είναι εξίσου απαραίτητη εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους.
Συναισθηματική ευεξία
Τα συναισθήματα, φυσικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία. Κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας – και είναι τα αποτελέσματα των σκέψεων και των πράξεών μας. Η συναισθηματική μας ευημερία εξαρτάται από την ικανότητά μας να καλλιεργούμε ευχάριστα συναισθήματα, όπως είναι η χαρά και η ευγνωμοσύνη, καθώς και να αντιμετωπίζουμε με υγιή τρόπο τα επώδυνα, όπως είναι ο φθόνος και η λύπη.
Εστιάζοντας στα στοιχεία SPIRE, καθένα από τα οποία οδηγεί έμμεσα σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, παρακάμπτουμε την παγίδα του παραδόξου της ευτυχίας: Ενώ η υψηλή εκτίμηση και η άμεση επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να αποτύχει, μπορούμε να απολαμβάνουμε την αίσθηση της ολότητας συμμετέχοντας σε εργασίες που έχουν προσωπικό νόημα (καλλιέργεια πνευματικής ευημερίας), ασκώντας το σώμα μας τακτικά και τρώγοντας υγιεινά (σωματική ευεξία), μαθαίνοντας συνεχώς (διανοητική ευεξία), ξοδεύοντας χρόνο με έναν αγαπημένο φίλο ή μέλος της οικογένειας (σχεσιακή ευημερία) και γράφοντας για τα συναισθήματά μας ή συμμετέχοντας σε διασκεδαστικές δραστηριότητες (συναισθηματική ευεξία).