1.000.000 ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν σε 3 μήνες στην Ελλάδα
Εφιαλτικές οι εκτιμήσεις ειδικών
Δημοσίευση 4/11/2021 | 11:17
Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Χθες (3/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.150 κρούσματα κορονοϊού και 49 νέους θανάτους, ενώ στους 431 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα. Ειδικοί περιμένουν ακόμη και 1.000 ανεμβολίαστους να μολύνονται σε τρεις μήνες.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκο, το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, που εφημέρευε χθες, Τετάρτη, θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό. Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Η ΜΕΘ 15 κλινών έιναι γεμάτη και 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και 6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. Η ΜΕΘ 23 κλινών του «Παπαγεωργίου» είναι επίσης γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς σε προσωρινή ΜΑΦ σε λίστα αναμονής. Η ΜΕΘ 30 κλινών του «Παπανικολάου» επίσης γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες. Αδειάζει κρεβάτι και την ίδια στιγμή γεμίζει. Στον «Άγιο Παύλο» δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και γέμισαν αμέσως. Στον «Άγιο Δημήτριο» οι 7 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
«Σε 3 μήνες θα μολυνθούν 1 εκατ. ανεμβολίαστοι»
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε χθες ότι κοντά στο ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν στους επόμενους τρεις μήνες.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση αυτή, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως «οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.
Η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους, συμπλήρωσε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Βασικό πρόβλημα παραμένουν όμως οι ανεβολίαστοι», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.
«Η λύση δεν είναι το lockdown»
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ πως «η λύση δεν είναι το lockdown». «Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού», τόνισε.
Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η κ. Γιαμερέλλου επισήμανε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο αν μπήκες στην εκκλησία και έχεις κάνει αντιγονικό τεστ.
«Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις»
«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει κόσμος που δεν ελέγχεται και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ανεμβολίαστοι είναι χώρος μετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος. Και πρόσθεσε : «Να μην μετατρέψουμε τις εικόνες σε φορείς μετάδοσης του ιού».