E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ερχεται το φάρμακο για τον Covid‑19 τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους

Δημοσίευση 4/11/2021 | 18:12

Κορωνοϊός: Ερχεται το φάρμακο για τον Covid‑19 τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

Ασφαλής και απαραίτητος ο εμβολιασμός στις έγκυες - Κανένας διασωληνωμένος δεν νοσηλεύεται σε ράντζο - Αυξάνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους - Δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα σχολεία, αποδίδει το self testing

.Η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η Μίνα Γκάγκα αρχικά ανέφερε: «Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες. Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Ακόμη, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ερώτηση για το φάρμακο της Merck, η κ. Γκάγκα είπε: «Περιμένουμε μονοκλωνικά τις επόμενες εβδομάδες και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για τα χάπια. Είναι πολύ πιο ασφαλές, πάντως, να έχουμε εμβολιαστεί. Μιλάμε για διμερείς συμφωνίες, αλλά και μέσω Ευρώπης, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Σε ερώτηση για τον έλεγχο στα γήπεδα η κ. Γκάγκα είπε: «Η ομάδα πρέπει να αναλάβει τους ελέγχους, διαφορετικά κινδυνεύουν να κλείσει το γήπεδό τους. Δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατ. αστυνομικούς».

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, από το 1,1 στο 1,96. Υπάρχει αυξητική στάση και στη Νότια Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 35.000 ασθενείς. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείται αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές. Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing. Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη. Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους. Η μείωση στα αντισώματα, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος»


Σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πως ευθύνονται οι εροτασμοί. Σίγουρα ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός. Το πιο σημαντικό όπλο είναι η πρωτογενής πρόληψη, το να μην κολλήσουμε. Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Σε ερώτηση για τις νοσηλείες παιδιών και τα self test σε παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε συνολικά αύξηση στα κρούσματα 4-18 ετών, αλλά αυτό γίνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχει σταθερότητα σε παιδιά και γονείς, δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε 36 νοσηλείες παιδιών, οι οποίες ευθύνονται κυρίως σε ενδοοικογενειακή διασπορά».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, ανέφερε: «Παγκόσμια έχουμε πάνω από 248 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 5 εκατ. θανάτους. Η επιδημία στην Ευρώπη, επιδεινώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, με 22.600 θανάτους την τελευταία εβδομάδα. Είχαμε επιδείνωση σε 31 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση 35% στα κρούσματα, 19% στους θανάτους και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εισαγωγής και θανάτου» .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε με χαστούκια τη σύζυγό του ‑ «Της είπα να κλείσει το κινητό»

Ελλάδα 05.02.2025
Nευρίασε που τον κατέγραφε σε βίντεο με το κινητό της τηλέφωνο

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Αγά Χαν ‑ Ήταν απόγονος του προφήτη Μωάμεθ

Κόσμος 05.02.2025
Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και πνευματικός ηγέτης Αγά Χαν πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική του οργάνωση

Έφτασε με πλοίο στον Πειραιά η σορός του Αγγελου: Το τελευταίο «αντίο» στον μικρό ήρωα που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου

Ελλάδα 05.02.2025
Υπόκλιση από τους γιατρούς στον μικρό Αγγελο που μέσα από τον θάνατό του, έδωσε ζωή σε τουλάχιστον ένα παιδί και έναν ενήλικα

Σάλος στις ΗΠΑ: Συνελήφθη ο γιος του Μάικλ Τζόρνταν

Κόσμος 05.02.2025
Οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Γάζας ‑ Πρότεινε στους Παλαιστίνιους να μετακομίσουν αλλού

Κόσμος 05.02.2025
Κάλεσε τους πολίτες της Γάζας να βρουν ένα πιο όμορφο μέρος να ζήσουν

Εντυπωσιακά πλάνα από drone από την Ανυδρο, το επίκεντρο των σεισμών στο Αιγαίο

Ελλάδα Χτες
«Περιμένουμε άλλο ένα 48ωρο», λένε ειδικοί

Sean «Diddy» Combs: Μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο

Κόσμος Χτες
Mεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ εκπρόσωποι του Bureau of Prisons των ΗΠΑ αρνούνται να μοιραστούν λεπτομέρειες με τον Τύπο

Η καταστροφική διαφορά ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ: Οι 6 είναι 32 φορές ισχυρότεροι από τους 5

Ελλάδα Χτες
Τι μπορεί να προκαλέσουν οι δονήσεις από 5 έως και 6,9 Ρίχτερ

Επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία: «Περίπου 10 οι νεκροί» λέει η αστυνομία

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία εκτιμά ότι έχει τον δράστη και ότι δεν περιμένει άλλες επιθέσεις