E-Daily

Λευκορωσία: Οι πράσινες πόρτες δίνουν ξανά ελπίδα στους μετανάστες

Μοχλός πίεσης οι πρόφυγες - Τα push backs, η ανθρωπιστική κρίση και ο Λουκασένκο

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

16/11/2021 | 14:16

Η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο μιας ανθρωπιστικής κρίσης και μάλιστα μας δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο. Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στριμωγμένοι στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, βρίσκονται αφημένοι στο έλεος τους.

Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται για μέρες χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, μέσα στο κρύο των βόρειων χωρών της Ευρώπης και υπό τις απειλές των όπλων χάνουν κάθε ελπίδα προς την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων υπάρχουν 3.000 με 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Γυναίκες λιποθυμούν από το κρύο και τις κακουχίες ενώ μικρά παιδιά σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί. Άλλοι καταγγέλλουν ότι οι δουλέμποροι τους χτύπησαν και τους πήραν όλα τα υπάρχοντα. Ορισμένοι μέσα στην απελπισία του επιχειρούν να περάσουν το φυλάκιο και να έρθουν αντιμέτωποι που με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες.

Συνολικά, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τις πολωνικές, λιθουανικές και λευκορωσικές αρχές.

Καμία βοήθεια δεν επιτρέπουν οι αρχές

Οι αρχές δεν αφήνουν τους κατοίκους και τους ακτιβιστές να προσφέρουν βοήθεια. Ορισμένοι κάτοικοι όμως θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία. Βάφουν ένα πράσινο σημάδι στις πόρτες τους, μια ένδειξη ότι τα σπίτια τους είναι ασφαλή και μπορούν οι μετανάστες να μπουν και να βρουν τροφή νερό και ζεστασιά. Έστω και αν είναι προσωρινή.

Παράλληλα οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν σε δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει εκεί οι αρχές. Αυτό που απομένει είναι οι επίσημες φωτογραφίες που πλέον δεν δείχνουν φιλήσυχες οικογένειες με παιδιά αλλά ένα αγριεμένο πλήθος. Το αποτέλεσμα της παραπάνω απαγόρευσης είναι μια ασαφής εικόνα για το τι συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσία – Πολωνία.

Αναρωτιέμαι ποιος επωφελείται από την θολή εικόνα.

Οι μετανάστες είναι κυρίως πολίτες του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Υεμένης, οι οποίοι ελπίζουν να μετοικίσουν μόνιμα στην Γερμανία. Όμως ο δρόμος τους είναι ακόμα μακρύς.

Στόχος του Λουκασένκο ο «επαναπατρισμός» των προσφύγων

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο προσπαθεί με κάθε τρόπο να διώξει τους μετανάστες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα καταπατήσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πάνω από 2.000 μετανάστες, στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Επιπλέον οι τουρκικές αερογραμμές συμφώνησαν να εμποδίσουν τους πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία, να αγοράζουν εισιτήρια ή να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα για το Μινσκ στα τουρκικά αεροδρόμια. Κίνηση που καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φαίνεται πως ο Ερντογάν απολαμβάνει την αδυναμία επιβολής κυρώσεων από την πλευρά της Γερμανίας και επισυνάπτει φιλίες με τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ε.Ε (Λουκασένκο, Όρμπαν).

Στο τραπέζι της ΕΕ οι κυρώσεις για την Λευκορωσία

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει αυτές τις μεταναστευτικές ροές παρέχοντας άδειες εισόδου και ναυλώνοντας αεροπλάνα για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα με την Πολωνία και να περάσουν στην ΕΕ, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Λουκασένκο πέρυσι μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε υπηκόους Συρίας, Ιράκ, Αφγανιστάν και Υεμένης να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία. Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.

Η απάντηση της Πολωνίας

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για προκλήσεις από την πλευρά του ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια. «Στα ανατολικά σύνορα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την άμεση χρήση βίας κατά του κυρίαρχου πολωνικού κράτους, αλλά και με μια σκηνοθεσία που σκοπό έχει να παραβιάσει τα πολωνικά σύνορα και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Την περασμένη Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου περί αλλοδαπών, νομιμοποιώντας την πρακτική της επαναπροώθησης, παρά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου.

Μέχρι τώρα, η πρακτική αυτή βασιζόταν σε ένα απλό υπουργικό διάταγμα. Το κοινοβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα, κόστους 353 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πανδημία όξυνε την προσφυγική κρίση

Είναι αλήθεια πως η Ευρώπη βιώνει πολύ δύσκολα χρόνια καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση και πόσο μάλλον στην προσφυγική που ήρθε για τα καλά.

Η αποξένωση που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19 μας έχει απομακρύνει σαν ανθρώπους και μας έχει κάνει να κλειστούμε σπίτια μας, να φοβόμαστε οποιαδήποτε επαφή. Σε αυτό το πλαίσιο κάπως αδιαφορούμε και φερόμαστε απάνθρωπα. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις που δεν θυμίζουν καθ’ όλου Ευρώπη. Πως θα προσφέρουμε βοήθεια στο Αφγανιστάν όταν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα εντός της ΕΕ; Ας θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι…ΟΛΟΙ μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή