Οι χάκερς συνήθως συνδέονται με διαδικτυακά εγκλήματα, όπως η κλοπή πληροφοριών ή η διακοπή λειτουργίας συστημάτων, αλλά δεν υπάρχει τίποτα εκ φύσεως εγκληματικό στο hacking των υπολογιστών. Σύμφωνα με το Webroot, ένας χάκερ είναι εκείνος που «χρησιμοποιεί τους υπολογιστές ή τις τεχνικές του ικανότητες για να ξεπεράσει κάποιο πρόβλημα ή πρόκληση».
Μερικοί χάκερ αναφέρονται στον εαυτό τους ως «white hat hackers», που είναι οι χάκερ που ανακαλύπτουν ψεγάδια κυβερνοασφάλειας για να τα φτιάξουν, αντί να τα εκμεταλλευτούν.
Το FBI χρειάζεται τέτοιου είδους ειδικούς ώστε να μπορούν να σταματήσουν τις δραστηριότητες από τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Είναι άλλωστε και από τις πρώτες προτεραιότητες της υπηρεσίας. Ωστόσο το FBI έχει έναν κανόνα που δυσκολεύει αρκετά την εύρεση χάκερ προς πρόσληψη.
Όποιος θέλει να εργαστεί για το FBI θα πρέπει να μην έχει κάνει χρήση μαριχουάνας για τα τελευταία τρία χρόνια. Για πιο σκληρά ναρκωτικά, το χρονικό όριο ανεβαίνει στα 10 χρόνια.
Όπως αναφέρει το New York Daily News, αυτός ο κανόνας «πληγώνει» το FBI στην αναζήτηση χάκερ. Πολλοί άλλοι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν αυτόν τον κανόνα αν ο υποψήφιος είναι όσο ικανός θέλουν. Αλλα οι κανόνες του FBI είναι πιο αυστηροί. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καλών υποψηφίων εξαιρούνται κάνοντας την κυβερνοασφάλεια του κράτους πιο ευάλωτη.
Τα τελευταία χρόνια βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα. Το 2014, όπως αναφέρει το The Atlantic, ο τότε διοικητής του FBI James Comey, ρωτήθηκε για το τι έπρεπε να κάνει ένας υποψήφιος που είχε κάνει χρήση μαριχουάνας αν ήθελε να κάνει αίτηση. Εκείνος απάντησε, «να προχωρήσει και να κάνει αίτηση», παραδεχόμενος ότι «πρέπει να προσλάβω μεγάλο αριθμό ικανών ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και κάποιοι από αυτούς καπνίζουν χόρτο στον δρόμο για την συνέντευξη».
Τότε ο Comey δούλευε για τον πρόεδρο Ομπάμα. Το 2017, ο Τραμπ τον απέλυσε. Παρολ’ αυτά από το 2020, η μαριχουάνα είναι νόμιμη σε 15 πολιτείες και στην Washington D.C., ενώ είναι εντελώς παράνομη μόνο σε έξι πολιτείες. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 από το The Register, τα τεστ μπορούν να δείξουν μόνο αν κάποιος έχει κάνει χρήση τους τελευταίους τρείς μήνες, οπότε είναι στο χέρι του υποψηφίου να αποκαλύψει αν έχει κάνει χρήση τα προηγούμενα τρία χρόνια. Τα απροειδοποιητα τεστ προφανώς σημαίνουν ότι δεν θα μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις χρήση αν προσληφθείς, οπότε ίσως το παρελθόν να είναι απλά παρελθόν.