Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον
Δείτε τη μελέτη
Δημοσίευση 17/11/2021 | 15:40
Μάθαμε να είμαστε καθημερινά προσκολλημένοι πάνω στα smartphones και τα τάμπλετ μας, «σκρολάροντας» ασύστολα επί σχεδόν 16 ώρες την ημέρα, όσες δεν κοιμόμαστε δηλαδή, αλλά αυτό το ανελέητο «σερφάρισμα» πολλών εκατ. ανθρώπων ταυτόχρονα, το οποίο απαιτεί μια τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ, επιβαρύνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το σχετικό εκτενές δημοσίευμα του CNBC.
Μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Greenspector, μέτρησε την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα που οφείλονται στις δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών social media από ένα και μόνο άτομο, ισοδυναμεί με τη μετακίνηση ενός μικρού αυτοκινήτου κατά 1,4 χιλιόμετρα την ημέρα, δηλαδή 511 χιλιόμετρα τον χρόνο.
Ο καθηγητής Μηχανικής του πανεπιστημίου Μακμάστερ [McMaster], Δρ. Λότφι Μπέλκχιρ [Lotfi Belkhir], σχολιάζει πως «το κόλλημά μας αυτό πάνω στα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι από άποψη βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν σε πόση ρύπανση και ψηφιακά απορρίμματα αντιστοιχεί ο χρόνος που περνούν στην οθόνη ενός smartphone. Η υπερβολική και αχρείαστη χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το να πετάτε τα πλαστικά σας στον δρόμο».
Τι έδειξε η μελέτη
Το 2018, ο Μπέλκχιρ και η ερευνητική του ομάδα δημοσίευσε μία μελέτη που εξέταζε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που οφείλονται σε τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η μαζική χρήση εκατομμυρίων smartphones κάθε ημέρα, πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερες υποδομές διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών».
«Στις αχανείς αίθουσες των κατά τόπους Data Centers, όλο και περισσότεροι σέρβερ «αναβοσβήνουν» καθημερινά για τα email μας, τα tweet και τα βίντεο στο TikTok», επισημαίνει εμφατικά το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι τεράστιες δομές καταναλώνουν αθροιστικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως, δηλαδή το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης «καίει» 226 τεραβατώρες ρεύματος κάθε χρόνο.
«Αν δεν διαθέταμε smartphones, δεν θα είχαμε όλα αυτά τα κέντρα πληροφοριών και τον έμμεσο αντίκτυπο από την ραγδαία αύξηση και υπερ-λειτουργία των υποδομών που δημιουργεί εκρηκτική αύξηση στο αποτύπωμα άνθρακα», συνοψίζει με νόημα ο Μπέλκχιρ, καταλήγοντας ότι «ευτυχώς, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεσμεύονται να γίνουν πιο «πράσινες» μέσα στις επόμενες δεκαετίες».
Λόγου χάρη, η Apple έχει δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 ενώ και η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει πιο βιώσιμες ενεργειακά κεραίες ώστε να κάνει πιο «πράσινα» τα δίκτυα 5G.
Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα smartphones κυκλοφορούν «εκεί έξω», η εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista εκτιμά πως αυτή την στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές βρίσκονται σε καθημερινή λειτουργία – είτε κινητά είτε τάμπλετ.