Γιατί δεν ακούμε για Covid‑19 στην Αφρική;
Τι συμβαίνει και δεν έχουμε έξαρση της πανδημίας;
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 21/11/2021 | 12:01
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η αφρικανική ήπειρος έχει μόνο 8,6 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Στην Αφρική ζούνε επίσημα 1, 4 δις άνθρωποι, κάτι που κάνει την εξίσωση πληθυσμός - κρούσματα να δείχνει εξωπραγματική.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πλαστή πραγματικότητα αφού έχουν επίσημα μόνο 70 εκατ. τεστ και με ολόκληρες περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, κυρίως στην επαρχία να μην έχουν ελεγχθεί ούτε μία φορά.
Την ώρα που στην Ευρώπη τα τεστ ξεπερνούν τα 1000 ανά 100 άτομα και στις ΗΠΑ τα 170 ανά 100 άτομα, στην Αφρική για παράδειγμα στη Νότια Αφρική που θεωρείται από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες διεξάγονται 50 τεστ ανά 100 άτομα.
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει χαμηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη, με τις αποστάσεις να παίζουν και μεγάλο ρόλο, αλλά και την υπερβολικά υψηλή αποδοχή των τοπικών θεραπευτών που χρησιμοποιούν μη ιατρικά αποδεκτούς τρόπους περίθαλψης.
Μια ήπειρος με παράδοση σε θεραπευτές που χρησιμοποιούν βότανα ή ξόρκια είναι δύσκολο να πεισθεί να μπει σε διαδικασίες με φάρμακα και εμβόλια.
Επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεχθούν οι θάνατοι, αφού πολλές φορές δεν γίνεται καν επίσημη καταγραφή των θανάτων. Στη Νότια Αφρική καταγράφηκαν 90.000 θάνατοι που συνδέονται με τον Covid-19, αλλά οι αρχές κάνουν λόγο για τουάχιστον 250.000.
Ο ΠΟΥ που προβλέπει ότι με το πρόβλημα της μετανάστευσης η Ευρώπη είναι ευάλωτη σε νέα πηγές μόλυνσης, πραγματοποιούν εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την ανάγκη τήρησης μέτρων αποστασοποίησης, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα εώς τώρα.