Οι μέλισσες χάνονται και οι ειδικοί εκπέμπουν SOS
Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/11/2021 | 00:15
Είναι γνωστό ότι την τελευταία δεκαετία έχει χαθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού των μελισσών. Τα τελευταία νέα είναι ότι μαζί με τις μέλισσες χάνουμε και το μέλι τους.
Τα νούμερα που έρχονται από τη Γαλλία είναι απογοητευτικά, αφού μιλούν για τη χειρότερη παραγωγή των τελευταίων 6 δεκαετιών. Η κλιματική αλλαγή, η υπερβολική υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή εμπόδισαν τις μέλισσες να φτιάξουν μέλι και φέτος οι τιμές θα ανεβούν αρκετά λόγω έλλειψης του αγαπημένου τροφίμου.
Η μείωση είναι τεράστια αφού θα αγγίξει το 66% κάτι που είχε να συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλοι οι παραγωγοί της Ευρώπης μιλούν για τεράστιο πλήγμα και ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα πολύ δύσκολα θα δούμε τη κατάσταση να πηγαίνει προς το καλύτερο.
Από τις πλευρά τους οι επιστήμονες μιλούν για σπάνια καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την Ευρώπη τα επόμενα 20 χρόνια και κυρίως την Μεσόγειο.
Κίνδυνος για το ανθρώπινο είδος
20.000 είδη μελισσών υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια χάνουμε τεράστιους πληθυσμούς. Οι κυριότεροι λόγοι που πεθαίνουν οι μέλισσες είναι τα φυτοφάρμακα, η κλιματική αλλαγή αλλά και η μείωση δασών, φυτών και γενικότερης βλάστησης.
Οι ειδικοί δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, αφού γίνεται καταγραφή του προβλήματος, ώστε να δράσουν τοπικά με ενέργειες εξειδικευμένες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Γεωργίας στις ΗΠΑ, όπου μιλούν για ένα κόσμο χωρίς λαχανικά, βλάστηση φυτικό πλούτο αν δεν ανατραπεί η εξαφάνιση της μέλισσας.
Περισσότερο από το 1/3 της βλάστησης παγκοσμίως οφείλεται στις μέλισσες, οπότε μπορείτε να δείτε πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός των μελισσών άμεσα.