Αν κοιτάξουμε το σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σχετικά πρόσφατη δραστηριότητα. Και ακριβή. Φυσικά όσο ακριβή κι αν είναι, δεν θα σταματήσει να προχωράει προς τα μπρος. Από την δεκαετία του 1960, την πρώτη προσελήνωση και αργότερα, το ζητούμενο ήταν πάντα να σπάει κάθε φορά ένα νέο σύνορο. Οι πτήσεις στο διάστημα είναι μια απόδειξη της ανθρώπινης επινοητικότητας. Μέσα σε αυτήν όμως είναι και το υψηλό κόστος.
Πόσο ακριβό λοιπόν είναι; Οι πύραυλοι μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να χτιστούν. Ο χώρος δεν διατίθεται για κάποιον απλό πολίτη. Μάλλον αποτελεί το πεδίο δράσης δισεκατομμυριούχων όπως ο Elon Musk, o Richard Branson και ο Jeff Bezos. Και η NASA το προσπαθεί, με ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη.
Το κόστος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Όπως συμβαίνει με τα μεγάλα έργα, δεν είναι εύκολο από την αρχή να γίνει ακριβής εκτίμηση του κόστους. Και αυτό γιατί μπορεί συχνά να προκύψουν πράγματα που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού και με μεγάλη απόκλιση. Μπορέι να χρειαστεί περισσότερη εργασία, μπορεί το υλικό να είναι λάθος και να χρειαστεί αντικατάσταση. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να κάνουν τα πράγματα να στραβώσουν.
Εξαρτάται επίσης ποιος κατασκευάζει τον πύραυλο. Οι ιδιωτικές εταιρίες τείνουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το κόστος. Η SpaceX του Elon Musk, εξοικονομεί χρήματα χρησιμοποιώντας ξανά κάποια εξαρτήματα. Η NASA κατασκευάζει πυραύλους που χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά, κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στο συνολικό μπάτζετ. Για τη NASA βέβαια ξέρουμε κάποια πράγματα με την ίδια να λέει πως ο επόμενος πύραυλος που θα πάει στη Σελήνη, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και κάπως έτσι δηλαδή είναι τα πράγματα, ένας διαστημικός πύραυλος αξίζει το λιγότερο αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.