Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να γεμίσουν τα σπίτια μας μυρωδιές από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Όμως για να γίνει σωστά η δουλειά πρέπει να επιλέξουμε την σωστή συνταγή.
Εμείς δεν θα σας προτείναμε κάτι λιγότερο από την καλύτερη, την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη…και καλή σας όρεξη.
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
- Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Tips: Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Σύμφωνα με τον Άκη η συγκεκριμένη είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, όπου απαιτεί 15 λεπτά εκτέλεση και 30 λεπτά ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και φτάνει να κεράσετε και τους γείτονες (80 μερίδες).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αυτό το trend στις φούστες θα βλέπεις παντού το 2025
Style
28.11.2024
Από την κομψότητα των 90s μέχρι τις πιο μοντέρνες εκδοχές της, η φούστα αυτή είναι η τέλεια επιλογή για κάθε γυναίκα που θέλει να συνδυάσει την κομψότητα με τη σύγχρονη τάση της μόδας
Παγώνουν εύκολα τα δάχτυλά σου; Τρεις παθήσεις που ίσως κρύβονται από πίσω
Body+Mind
28.11.2024
Ο χειμώνας έφτασε
Το υλικό που κάνει τρελό come back στα παπούτσια
Style
28.11.2024
Και είναι ξεκάθαρα το αγαπημένο μας
Πώς να περιποιηθείς μόνη σου ένα χαλασμένο μανικιούρ ώσπου να κλείσεις ραντεβού
Style
Χτες
Yπάρχει τρόπος να μειώσουμε την ζημιά
Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα markets της Ευρώπης
Ταξίδια
Χτες
Τα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα παζάρια αποτελούν αληθινά στολίδια των γιορτών, συνδυάζοντας την παράδοση με τη χαρά της εποχής
5 προτάσεις για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας μετά το θέατρο
Eat + Drink
Χτες
Για να κλείσεις όμορφα τη βραδιά σου!
Τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν αγοράσεις παλτό
Style
Προχτές
Η αγορά ενός παλτού είναι μια επένδυση, οπότε το να αποφύγουμε κοινά λάθη είναι σημαντικό
Kλέψε όλα τα μυστικά των καλοντυμένων των 80s: Πώς να το πετύχεις σήμερα
Style
Προχτές
Εντάξει, εκτός από το hair style!