Σαν σήμερα: Η προβολή του ντοκιμαντέρ που μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της χούντας
Χιλιάδες νέοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα για ένα εισιτήριο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/11/2021 | 13:39
Το φεστιβάλ του Woodstock πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1969 και ήταν μια επανάσταση για τη μουσική, τα live events αλλά και το κίνημα των νέων τότε.
Στην Ελλάδα, το ομώνυμο ντοκιμαντέρ από το φεστιβάλ έφτασε 16 μήνες αργότερα. Θα την πρόβαλε ο κινηματογράφος Παλλάς στο Σύνταγμα και μάλιστα χωρίς περικοπές, πράγμα περίεργο για εκείνη την εποχή, αφού η χώρα βρισκόταν κάτω από την μπότα της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η πρεμιέρα θα γινόταν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου του 1970. Πάνω από 3.000 νέοι βρέθηκαν έξω από το σινεμά στην οδό Βουκουρεστίου στο Σύνταγμα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο. Η αίθουσα γέμισε με καθήμενους και όρθιους, ενώ έξω εξακολουθούσαν να βρίσκονται χιλιάδες νέοι, κυρίως φοιτητές.
1970...πανδαιμονιο επικρατει στο συνταγμα,εν οψει της προβολης της ταινιας ''WOODSTOCK''στο κινηματογραφο ΠΑΛΛΑΣ της οδου βουκουρεστιου,οταν πανω απο 3000 νεαροι,προσπαθουν με καθε τροπο να εξασφαλισουν το μαγικο εισιτηριο...η αστυνομια κανει 14 συλληψεις... pic.twitter.com/8bdEbESaVi
— ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟ (@dmanos2) November 28, 2020
Η «δίψα» τους να δουν το ντοκιμαντέρ, τους έκανε να σπάσουν τα ρολά και να εισέλθουν μέσα στην αίθουσα. Όταν είδαν τον Jimmy Hendrix να εμφανίζεται ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, ενώ όταν ο Richie Havens τραγούδησε το «Freedom», η προβολή μετατράπηκε κάτι σαν σε διαδήλωση. Οι θεατές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και μετά το πέρας της ταινίας ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους φωνάζοντας «Ελευθερία, Freedom, Δημοκρατία».
Η αστυνομία αποφάσισε να βαρέσει στο ψαχνό. Η δεύτερη προβολή απαγορεύτηκε και έγιναν 13 συλλήψεις, χώρια από τους δεκάδες ξυλοδαρμούς. Στην προβολή είχε παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης Michael Wadleigh, ο οποίος θα μιλούσε για το Woodstock. Η ομιλία του τελικά απαγορεύθηκε αλλά οι νεαροί παρευρισκόμενοι τον σήκωσαν στους ώμους και φώναζαν «Woodstock».
Το εν λόγω ξέσπασμα και διαμαρτυρία ήταν η πρώτη δημόσια νεανική αντίδραση κατά της χούντας και ίσως να άνοιξε κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο για το φοιτητικό κίνημα.