Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προέρχεται από ασθενή με HIV
Κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος κάνει τη δική του εκτίμηση για το πως προέκυψε η νέα μετάλλαξη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2021 | 11:30
Κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος κάνει τη δική του εκτίμηση για το πως προέκυψε η μετάλλαξη Όμικρον. Ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων αυτής της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που έχει αναστατώσει τον πλανήτη, ενδέχεται να σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV.
Ο Κάρστεν Βάτσλ, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, έκανε δηλώσεις στο Γερμανικό Πρακτορείο, αναφέροντας πως ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Ανέφερε μάλιστα δημοσιευμένα ευρήματα ερευνών για άλλες περιπτώσεις, ώστε να στηρίξει τα λεγόμενά του.
Ο ιός, όπως επισήμανε ο Βάτσλ, μπορεί να αναπαράγεται για πολλές εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. «Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να συμβούν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να μη δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, αλλά ορισμένες φορές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να τις ελέγξει», πρόσθεσε. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταλλάξεις, που όταν συνδυάζονται ο ιός αποκτά πλεονέκτημα, εξηγεί ο Γερμανός ανοσολόγος.
Συγκριτικά με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας, η παραλλαγή που ονομάστηκε Όμικρον έχει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταβολών, που ξεπερνούν τις 30, και μόνο στα μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.
Κάποιες μεταλλάξεις συνδέονται αυτόματα και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά όπως αναφέρει ο Βατσλ, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αριθμού μεταλλάξεων δεν είναι σαφές. Πολλοί ασθενείς με HIV στην αφρικανική ήπειρο δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, κάτι που εξηγεί και γιατί τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών αυτών είναι τόσο εξασθενημένα, ανέφερε. Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.
«Γιατί ακόμα και αν ο ιός μπορεί και μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό μέσα στον ανθρώπινοι οργανισμό, το πιο επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», κατέληξε.