Πέρασε άδικα 43 χρόνια στην φυλακή και τώρα βγαίνει εκατομμυριούχος
Και όχι, τα λεφτά δεν του τα δίνει το κράτος
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/11/2021 | 01:21
Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Ο 62χρονος σήμερα Κέβιν Στρίκλαντ, πέρασε κάτι περισσότερο από τα 2/3 της ζωής του στην φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Πρόκειται για την 7η μεγαλύτερη παράνομη φυλάκιση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ωστόσο η πολιτεία του Μιζούρι δεν θα του δώσει ούτε δεκάρα.
Κι αυτό γιατί ο νόμος της πολιτείας αναφέρει ότι αποζημιώνονται μόνο εκείνοι των οποίων η αθωότητα αποδεικνύεται μέσω DNA και όχι μέσω αυτόπτη μάρτυρα. Και ο Στρίκλαντ αθωώθηκε από την ίδια γυναίκα που τον έβαλε αρχικά μέσα στη φυλακή.
Μιας και η πολιτεία δεν θα του δώσει λεφτά, οι πολίτες αποφάσισαν να ανοίξουν έναν λογαριασμό στο «GoFundMe» και να του τα δώσουν είτε επώνυμα, είτε (κυρίως) ανώνυμα. Ο αρχικός στόχος ήταν τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι δωρεές έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια και συνεχίζουν.
«Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας! Όλα τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στον κ. Στρίκλαντ, στον οποίο η πολιτεία του Μιζούρι δεν θα παράσχει δεκάρα για τα 43 χρόνια που του έκλεψαν» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από το Midwest Innocence Project ποιου δημιούργησε τον λογαριασμό.
@bbc.com
Πριν 43 χρόνια, ο Στρικλαντ ήταν 18 στα 19. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε μια τριπλή δολοφονία, όπου τέσσερις ύποπτοι έδεσαν τέσσερα θύματα ενώ λήστευαν ένα μπανγκαλόου. Οι τρείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο 20χρονος Τζον Γουόκερ, η 22χρονη Σέρι Μπλακ και ο 21χρονος Λάρι Ίνγκραμ. Η Σίνθια Ντάγκλας προσποιήθηκε τη νεκρή και γλίτωσε.
Η τελευταία κατάφερε να γνωρίσει δυο από τους δράστες, αλλά όχι τους άλλους δυο, εκ των οποίων ο ένας φορούσε χάρτινη σακούλα στο κεφάλι του. Η Σίνθια περιέγραψε τον ύποπτο στον φίλο της αδερφής της και εκείνος της υπέδειξε ως δράστη τον Κέβιν Στρίκλαντ. Εκείνη τον ταυτοποίησε και εκείνος καταδικάστηκε σε 50 χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Η Σίνθια Ντάγκλας βέβια αργότερα ανακάλεσε την κατάθεσή της, πιστεύοντας ότι ο Στρίκλαντ κατηγορήθηκε άδικα.
Γράφοντας στο Midwest Innocence Project, είπε: «Ήμουν η μόνη αυτόπτης μάρτυρας και τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα τότε, αλλά τώρα ξέρω περισσότερα και θα ήθελα να βοηθήσω αυτό το άτομο αν μπορώ».
Τον περασμένο Νοέμβριο οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να εξετάζουν την υπόθεση καταδίκης του και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ενέκριναν την απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Ο δικαστής Τζέιμς Γουέλς διέταξε την άμεση απελευθέρωση του: «Κανένα φυσικό στοιχείο δεν ενέπλεξε τον Στρίκλαντ στην τριπλή ανθρωποκτονία. Αντίθετα, καταδικάστηκε αποκλειστικά βάσει της κατάθεσης αυτόπτη μάρτυρα της κα. (Σίνθια) Ντάγκλας, η οποία στη συνέχεια ανακάλεσε τις δηλώσεις της που τον αναγνώρισαν ως έναν από τους τέσσερις δράστες».
Έτσι ο Στρίκλαντ αθωώθηκε μετά από μαρτυρίας αυτόπτη μάρτυρα και όχι από εξέταση DNA,. Γι’ αυτό και τα λεφτά θα τα πάρει από έρανο και όχι από το κράτος, που του στέρησε την ελευθερία για περισσότερες από 4 δεκαετίες.
Μιλώντας για την αθώωση του Στρίκλαντ, ο εισαγγελέας της κομητείας Τζάκσον, Τζιν Πίτερς Μπέικερ, είπε: «Το να πούμε ότι είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες είναι υποτιμητικό. Αυτό αποδίδει δικαιοσύνη - επιτέλους - σε έναν άνθρωπο που έχει υποφέρει τραγικά τόσο πολύ ως αποτέλεσμα αυτής της άδικης καταδίκης».