Η χώρα που θα αναγκάσει τα social media να καταδίδουν τα τρολ
Ένας νόμος που ίσως φέρει αντιδράσεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2021 | 01:21
Τα τρολ του διαδικτύου συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την οργή των χρηστών των social media, καθώς είναι υπεύθυνα για περιστατικά bullying, συκοφαντικά σχόλια και γενικά κακόβουλες επιθέσεις σε ανθρώπους. Μια χώρα είναι έτοιμη να κάνει κάτι γι’ αυτό. Τι θα είναι αυτό; Θα ψηφίσει νόμο που θα αναγκάζει τα social media να δίνουν πληροφορίες για τα τρολ, αν αυτό χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, κατά την ανακοίνωση τόνισε ότι οι «οι κανόνες που ισχύουν στον πραγματικό κόσμο πρέπει να υπάρχουν και στον ψηφιακό. Ο διαδικτυακός κόσμος δεν είναι μια άγρια δύση όπου τα μποτς, τα τρολς και κάθε είδους φανατικοί μπορούν να βλάπτουν ανθρώπους».
Και συνέχισε λέγοντας αυστηρά ότι «αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί στον πραγματικό κόσμο τότε δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στον ψηφιακό». Το νέο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός παραπόνων στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται όποιος υφίσταται bullying, επιθέσεις ή συκοφαντίες. Έτσι οι χρήστες θα μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθεί το περιεχόμενο που πιστεύουν ότι τους προσβάλει.
Αν αυτή η αφαίρεση δεν γίνει, ο χρήστης θα μπορεί να ζητά τα προσωπικά στοιχεία εκείνου που έκανε τη δημοσίευση από τις εταιρείες social media. Αν εκείνες δεν τα δώσουν θα μπορεί να δίνεται δικαστική εντολή που θα τις αναγκάζει να το κάνουν. Έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί να γίνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες, αυτές οι διαδικτυακές εταιρείες, πρέπει να έχουν σωστές διαδικασίες προκειμένου να επιτρέπεται η αφαίρεση αυτού του περιεχομένου», τόνισε ο Μόρισον. «Εκείνες δημιούργησαν τον χώρο και πρέπει να τον κάνουν ασφαλή. Αν δεν το πράξουν, θα τους αναγκάσουμε μέσω νόμων όπως αυτός», συμπλήρωσε στις ανακοινώσεις που έκανε την Κυριακή.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν φοβάται την περίπτωση ότι το Facebook θα αποφασίσει να αποσυρθεί από τη χώρα λόγω του συγκεκριμένου νόμου. Η απάντησή του στο Nine News ήταν πως «θα ήταν μια παραδοχή ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να βοηθήσει σε έναν πιο ασφαλή διαδικτυακό κόσμο», συμπληρώνοντας πως δεν είναι ελευθερία της έκφρασης «να κρύβεσαι στο υπόγειο σου και να παρενοχλείς ή να κατασκοπεύεις τους υπόλοιπους ανθρώπους».
Ο Σκοτ Μόρισον δεν σταμάτησε εκεί αφού συνέχισε λέγοντας πως αν εν τέλει θες να πεις κάτι, «τότε θα πρέπει να πεις ποιος είσαι. Και αν μια εταιρεία social media σου επιτρέπει να το κάνεις αυτό φορώντας ‘μάσκα’, τότε θα θεωρήσουμε εκείνους υπεύθυνους». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία χρηστών και θα πρέπει να επιτρέπουν στους δικαστικούς να έχουν πρόσβαση στην ταυτότητα χρήστη, αν είναι ύποπτος για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια προσωπικά στοιχεία θα συλλέγονται, αλλά σύμφωνα με τον Guardian, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα πρόκειται για αριθμό τηλεφώνου, e-mail και όνομα επικοινωνίας χρήστη. Ο Μόρισον είπε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις πρώτες υποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν δεδικασμένα.
«Αν οι ψηφιακές εταιρείες ή άλλοι πιστεύουν ότι θα έχουν να κάνουν απλά με κάποιον που ίσως έχει ελάχιστα μέσα για να το κυνηγήσει αυτό, εμείς θα αναζητήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Θα τις υποστηρίξουμε στα δικαστήρια και θα τις αναλάβουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.