Πόσο οχυρωμένοι θα είναι μετά από 6 μήνες όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση
Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα
Δημοσίευση 5/12/2021 | 11:18
Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Επτά» μίλησε το Σάββατο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η κα. Γκάγκα επεσήμανε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο μονοθεματικό δεν είναι, αλλά έχει ουσιαστικά επανέλθει στους ρυθμούς που λειτουργούσε πριν ξεσπάσει η πανδημία, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε αντίθεση με το πρώτο διάστημα, οι πολίτες δεν φοβούνται πλέον να απευθυνθούν στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Αναπληρώτρια Υπουργός, ότι τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (από Θεσσαλονίκη μέχρι Έβρο) μέσα στον Νοέμβριο είχαν 16.700 non covid εισαγωγές και 2.990 εισαγωγές Covid περιστατικών. «Η κίνηση των non- Covid περιστατικών στα νοσοκομεία είναι ίδια με αυτή που παρατηρούνταν και πριν τη πανδημία. Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ δεν έχει γίνει μονοθεματικό και φροντίζει απρόσκοπτα όλους τους ασθενείς για όλα τα προβλήματα Υγείας. Δεν υπάρχουν αναβολές σε επείγοντα χειρουργεία, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις κρίσιμων θεραπειών και όπου υπάρχει ανάγκη, χειρουργεία μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία» υπογράμμισε η κα Γκάγκα.
Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν και την πίεση που δέχεται το σύστημα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού και των αυξημένων εισαγωγών σε ειδικές Μονάδες. «Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που διασωληνώνονται, εισάγονται απευθείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν, ώστε να είναι ασφαλής η μεταφορά τους», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός. Επίσης, υπογράμμισε τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, εφόσον το επόμενο διάστημα παραστεί τέτοια ανάγκη.
Προσοχή στην εγκυμοσύνη
Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε και σε κάποια στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη: Τον τελευταίο μήνα, μόνο στη Βόρεια Ελλάδα νόσησαν με κορωνοϊό 27 έγκυες, ενώ το ίδιο διάστημα 7 εγκυμονούσες χρειάστηκε να διασωληνωθούν λόγω βαριάς Covid-19.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής «Όμικρον», η Αναπληρώτρια Υπουργός επανέλαβε ότι μέχρι ώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις για μη αποτελεσματικότητα, ενώ τόνισε ότι είναι πάντα προτιμότερος έστω και ένας βαθμός προστασίας, σε σύγκριση με την μηδενική προστασία.
Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, η ίδια σημείωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει έυκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα».
Χριστούγεννα με προσοχή και self-test
Ενόψει των εορτών, η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε το δωρεάν self-test πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να κάνουμε ασφαλείς γιορτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και όταν τελειώσουν οι γιορτές, είναι εξίσου σημαντικό για την ανάσχεση της πανδημίας, να επαναλάβουμε τον έλεγχο και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις δραστηριότητές μας».
Με το νέο έτος τα χάπια της Pfizer
Σε ερώτηση σχετική με τις θεραπείες κατά της νόσου Covid-19, η Αναπληρώτρια Υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα φάρμακα που εγκρίνονται θα διατεθούν και στη χώρα μας, όπως συνέβη με τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που ήδη χορηγούνται σε ασθενείς σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα για την από στόματος θεραπεία της εταιρείας Pfizer, η κα Γκάγκα ανέφερε ότι η διάθεση αναμένεται στις αρχές του 2022, ενδεχομένως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι τα φάρμακα χορηγούνται με ορισμένα κριτήρια και με στόχο να αποτρέψουν τη βαριά νόσο. Επομένως, το βασικό όπλο παραμένει η πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού αλλά και των μέτρων προστασίας, με πρωταρχικό τη χρήση της μάσκας», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.
Η Αν. Υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερωτήσεις τηλεθεατών, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν τον εμβολιασμό, τη χρονική απόσταση μεταξύ των δόσεων του εμβολίου και την έκδοση των πιστοποιητικών.