Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με την κατηγορία ότι τροφοδότησε γενοκτονία
Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας
Δημοσίευση 7/12/2021 | 18:47
Μπορεί ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, να οραματίζεται και να δουλεύει για το Metaverse το δημιούργημά του ωστόσό φαίνεται ότι έχει ολέθριες συνέπειες, όχι σε κάποιον φανταστικό κόσμο αλλά σε αυτόν που ζούμε, τον πραγματικό.
Το Facebook μηνύεται για περισσότερα από 235 δισεκατομμύρια ευρώ μετά από καταγγελίες ότι τροφοδότησε τη γενοκτονία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Σε μια υπόθεση ορόσημο, οι δικηγόροι έχουν κινήσει νομικές ενέργειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ζητώντας αποζημίωση «τύπου αποκατάστασης» από το Facebook (πλέον Meta) για λογαριασμό των θυμάτων και των επιζώντων.
Είπαν ότι το Facebook είχε «επιτρέψει τη ρητορική μίσους» αγνοώντας επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιούνταν για να μοιράζεται ρατσιστικό δηλητήριο κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία.
Οι δικηγόροι, οι οποίοι συνεργάζονται με μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, είπαν ότι απαιτείται δικαστική δράση για να σταματήσει η εταιρεία «να διοικεί τον κόσμο ατιμώρητα».
Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας.
Η υπόθεση θεωρείται ότι περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές αξιώσεις κατά ιδιωτικής εταιρείας.
Περίπου 25.000 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800.000 αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές μετά την έκρηξη βίας το 2017.
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τον στρατό της βουδιστικής χώρας μαζί με τοπικά αποσπάσματα θανάτου ως αντίδραση σε επιθέσεις χαμηλού επιπέδου από μαχητές Ροχίνγκια σε αστυνομικές θέσεις.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για «φρενήρη αιματοκύλισμα και μαζικούς βιασμούς» στην επαρχία Ραχίν στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής απαγωγής γυναικών και κοριτσιών.
Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν τη στρατιωτική απάντηση ως «παράδειγμα εθνοκάθαρσης», οι ακτιβιστές είπαν ότι το Facebook απέτυχε να σταματήσει την προπαγάνδα κατά των Ροχίνγκια.
Σε μια προειδοποιητική επιστολή προς το τμήμα του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δικηγόροι ενημέρωσαν την εταιρεία για την προβλεπόμενη ενέργεια στο Ανώτατο Δικαστήριο
Η επίσημη αξίωση για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος φροντίδας, που πρόκειται να κατατεθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, θα λέει ότι το Facebook «χρησιμοποίησε αλγόριθμους που ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους» και απέτυχε να αποτρέψει την ανάπτυξη τοξικού μίσους που κατέληξε σε εθνοκάθαρση.
Θα κατηγορήσει επίσης την αμερικανική εταιρεία ότι απέτυχε να αφαιρέσει διαδικτυακές αναρτήσεις και λογαριασμούς που υποκίνησαν τη βία.
Ο Jason McCue της McCue Jury & Partners, η οποία ηγείται της αγωγής, είπε ότι η υπόθεση είναι μια προσπάθεια «να σταματήσει η καταστροφική πορεία μιας εταιρείας που είναι εκτός ελέγχου».