E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλά και κακά νέα από τον ΠΟΥ

Τρία συμπεράσματα φαίνεται να προκύπτουν σε αρχικό στάδιο όσον αφορά την Ομικρόν

Δημοσίευση 8/12/2021 | 12:50

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλά και κακά νέα από τον ΠΟΥ

Τρία συμπεράσματα φαίνεται να προκύπτουν σε αρχικό στάδιο όσον αφορά την Ομικρόν σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν (αν και λιγότερο), η Ομικρον δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας της κατάστασης και είναι πιο συχνές οι επαναμολύνσεις.

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της covid-19, εκτίμησε ο Μάικλ Ράιαν.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι' αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε ο γιατρός, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.

«Βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε» αυτά τα δεδομένα, προειδοποίησε ωστόσο ο Ράιαν, φροντίζοντας να υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Η εμφάνιση του Όμικρον προκάλεσε κάποιον πανικό, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.

Η καλύτερη προστασία

Ο Ιρλανδός επιδημιολόγος εκτίμησε ότι οι πρώτες πληροφορίες από το νότιο τμήμα της Αφρικής «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζει στην πρωτεΐνη-ακίδα του.

Όμως «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή».

«Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, έχει την τάση να είναι πιο μεταδοτικό διότι ανταγωνίζεται με τα προηγούμενα στελέχη», εξήγησε ο Ράιαν.

Εξάλλου το Όμικρον ενδέχεται να υπερισχύσει του Δέλτα, το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων covid-19 από τα τέλη του 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι

Όμως είναι πιθανό το Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής διότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί δεν έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το Δέλτα, εκτίμησε ο Ράιαν.

Επίσης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από covid-19.

«Υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επαναμολύνσεις είναι πιο συχνές με το Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα ή τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη», εξήγησε ο γιατρός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της νόσου και όχι απαραίτητα από τις πιο ήπιες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με το Όμικρον, αλλά αν οι νέες μολύνσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», υπογράμμισε.

Και κυρίως ο Ράιαν επέμεινε στην ανάγκη να συνεχίσουν να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας: η χρήση μάσκας, ο αερισμός των χώρων, η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Ο ιός δεν άλλαξε φύση», προειδοποίησε, «οι κανόνες του παιχνιδιού μένουν οι ίδιοι».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Ελλάδα 05.02.2025
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 9,9 χιλιόμετρα

Τριπλό θόλο πάνω από το Αιγαίο θα δημιουργήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους Τούρκους

Ελλάδα 05.02.2025
Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός που θα προβλέπει αντιαεροπορική και αντιπυραυλική θωράκιση καθώς επίσης και την ενεργοποίηση συστημάτων anti-drone

Τέμπη: Η Hellenic Train δεν αποζημίωσε τους εργαζόμενους στο κυλικείο επειδή… δεν είχαν εισητήριο

Ελλάδα 05.02.2025
Οι συγγενείς των εργαζομένων που σκοτώθηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη ακόμα δεν έχουν πάρει την αρχική αποζημίωση

Μεταμφιεσμένος ο βιολογικός πατέρας του μικρού Αγγελου: Δέχεται απειλές για τη ζωή του

Ελλάδα 05.02.2025
«Δεν είχε καταλάβει τίποτα, ούτε εμείς, κανένας μας. Μακάρι να είχαμε καταλάβει»

MotoGP: Στο νοσοκομείο ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Aprilia μετά από σoκαριστικό ατύχημα

Αθλητικά Νέα 05.02.2025
Ο Χόρχε Μάρτιν τραυματίστηκε στο πόδι αφού είχε δύο ατυχήματα την πρώτη ημέρα των χειμερινών δοκιμών

Βρυξέλλες: Πυροβολισμοί στο μετρό ‑ Kλειστοί οι σταθμοί

Κόσμος 05.02.2025
Δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία

Τον Απρίλιο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελλάδα 05.02.2025
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ‑ Η γη βγάζει ατμούς – Μυρίζει θειάφι»

Ελλάδα 05.02.2025
«Αν το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο μπορεί να αποσυμπιεστεί ο μαγματικός θάλαμος» - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Καιρός: Φτάνει η πιο κρύα μέρα ‑ Πού θα ρίξει χιόνια

Καιρός 05.02.2025
Οι μετεωρολόγοι συνιστούν προσοχή

Aκυρώθηκαν δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ελλάδα 05.02.2025
Ποια δρομολόγια πλοίων των πραγματοποιήθηκαν

Intervision: Η απάντηση της Ρωσίας στη Eurovision μετά τον αποκλεισμό της

Eurovision 05.02.2025
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη διοργάνωση της Intervision

Συγγενής 3χρονου Αγγελου: «Μακάρι να είχαμε καταλάβει, να τον παίρναμε»

Ελλάδα 05.02.2025
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί της Τετάρτης η σορός του μικρού Αγγελου