Σαν σήμερα: Το βραβείο Νόμπελ παραδίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1963
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2021 | 00:15
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές στην ιστορία της Ελλάδας. Τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη, και το πραγματικό του όνομα να ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Ξεκίνησε το σχολείο στη Σμύρνη το 1906 και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα 12 χρόνια αργότερα. Φοίτησε στη Σορβόννη, σπουδάζοντας νομικά (ο πατέρας του ήταν δικηγόρος), από την οποία πήρε διδακτορικό το 1924. Εκεί θα έρθει σε πρώτη επαφή με την ποίηση.
Το 1926 διορίστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα ως διπλωμάτης, που το 1957 έφτασε στο απόγειό της, όταν και διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή, εκδόθηκε το 1931, με τίτλο «Στροφή», με πολλούς να λένε ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή εγκαινίασε την καινούργια εποχή της ελληνικής ποίησης. Η καθιέρωση του ως ποιητής έγινε 4 χρόνια αργότερα, με τη συλλογή «Μυθιστόρημα».
Ο Σεφέρης, δεν έγραψε μόνο ποιήματα αλλά και δοκίμια. Από τη δεκαετία του ’50, η ποίηση του μεταφράστηκε και εκτιμήθηκε και εκτός Ελλάδας. Συνεπεία αυτού, ήταν η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που προτάθηκε για το βραβείο. Ήταν υποψήφιος το 1955 και το 1961. Δυο χρόνια αργότερα, οι φήμες ότι θα ήταν ο νικητής έδιναν και έπαιρναν. Επιβεβαιώθηκαν στις 24 Οκτωβρίου, όταν το τηλεγράφημα με το όνομά του ως νικητής, έφτασε στην Αθήνα. Στις 10 Δεκεμβρίου σε μια εντυπωσιακή τελετή, το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα απενεμήθη στον Γιώργο Σεφέρη από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.
Στις αρχές Αυγούστου του 1971, εισήλθε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εγχειρίστηκε στον δωδεκαδάκτυλο. Τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου, έχασε τη ζωή του από μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στην κηδεία του, που έλαβε αντιδικτατορικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό, όπως είναι πιο γνωστό).
Ο Σεφέρης είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ελλάδας. Η συνεισφορά του στα γράμματα και ειδικότερα στην ποίηση θεωρείται τεράστια, με πολλούς μεταγενέστερους ποιητές να ακολουθούν το ύφος του.