Το αίμα παίρνει το χρώμα του από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν αιμοσφαιρίνη, που είναι μόρια πλούσια σε σίδηρο και γίνονται έντονο κόκκινο όταν μεταφέρουν οξυγόνο και πιο σκούρο, θαμπό κόκκινο όταν αποοξυγονώνονται. Γιατί λοιπόν, όταν κοιτάτε τις φλέβες στο χέρι σας, φαίνονται μπλε αντί για κόκκινες;
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι διαφορετικά χρώματα φωτός έχουν διαφορετικά μήκη κύματος, επομένως απορροφώνται και αντανακλώνται διαφορετικά όταν χτυπούν στο δέρμα μας.
Το κόκκινο φως έχει πολύ μεγάλο μήκος κύματος, επομένως μπορεί να ταξιδέψει μέσω του δέρματος σχετικά εύκολα και να απορροφηθεί από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Το μπλε φως, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος και έτσι αντανακλάται κυρίως από το δέρμα.
Εάν πέσει λευκό φως π.χ. – ένα μείγμα από όλα τα διαφορετικά μήκη κύματος – στο χέρι σας, όπου υπάρχουν φλέβες, το κόκκινο φως θα απορροφηθεί και το μπλε φως θα αντανακλάται. Αυτό σημαίνει ότι το φως που επιστρέφει στα μάτια σας θα περιέχει περισσότερα μπλε, παρά κόκκινα μήκη κύματος, κάνοντας τις φλέβες να φαίνονται μπλε σε σύγκριση με το περιβάλλον δέρμα.
Οι γιατροί μερικές φορές κάνουν χρήση αυτού του φαινομένου εκπέμποντας ένα κόκκινο ή υπέρυθρο φως στο δέρμα για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν μια φλέβα για να κάνουν ένεση. Ομοίως, τα νυχτερινά κέντρα χρησιμοποιούν μερικές φορές μπλε φώτα στις τουαλέτες για να αποθαρρύνουν την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, καθιστώντας δύσκολη την ορατότητα των φλεβών μέσω του δέρματος.