Η ανθρωπότητα δεν είχε ποτέ περισσότερους ανθρώπους να ζουν ταυτόχρονα στον πλανήτη, αφού πλέον αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια. Φαίνεται πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι συνεπείς στην αναπαραγωγή. Και οι γεννήσεις παγκοσμίως ξεπερνούν τους θανάτους, με 200 χιλιάδες γεννήσεις την ημέρα.
Τους τελευταίους δυο αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει πάρει τα πάνω του. Το 1800, ο συνολικός πληθυσμός της γης ήταν μεταξύ των 813 εκατομμυρίων και του 1,12 δισεκατομμυρίου. 500 χρονια νωρίτερα ήταν μεταξύ των 360 και 432 εκατομμυρίων.
Ο 19ος αιώνας η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν της τάξης των 210 εκατομμυρίων, από 1,55 σε 1,76 δισεκατομμύρια. Το 1950 ήταν 2,5 δισεκατομμύρια και το 1990, είχε διπλασιαστεί ξεπερνώντας μάλιστα τα 5 δισεκατομμύρια. Στα επόμενα 30 χρόνια, ο πληθυσμός πήγε από τα 5,3 δισεκατομμύρια στα 7.9 που είναι σήμερα. Ο κόσμος πλέον ανησυχεί γιατί ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από διοξείδιο του άνθρακα, έτοιμο να εκραγεί.
Πόσοι όμως άνθρωποι έχουν ζήσει συνολικά στην ιστορία; Είναι οι ζωντανοί του τώρα περισσότεροι από όσους έχουν περάσει και έχουν «φύγει» από την ζωή;
Η απάντηση στην ξεκάθαρη ερώτηση «είναι περισσότεροι οι ζωντανοί από τους πεθαμένους;» είναι απλά όχι. Το Population Reference Bureau, αναφέρει πως ο τωρινός πληθυσμός αποτελεί μόλις το 7% των ανθρώπων που έχουν ζήσει κάποια στιγμή στη Γη. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ζήσει στην ιστορία είναι 117 δισεκατομμύρια.
Το συγκεκριμένο νούμερο προκύπτει από τρεις παράγοντες. Το πόσο οι άνθρωποι υπάρχουν στη Γη, ο μέσος παγκόσμιος πληθυσμός σε διάφορες περιόδους και ο αριθμός των γεννήσεων ανά 1.000 άτομα σε αυτές τις περιόδους. Για παράδειγμα, κάθε άνθρωπος έχει κατά μέσο όρο 1.024 προγόνους αν πάμε πίσω 10 γενεές (δυο γονείς, 4 παππούδες και γιαγιάδες, 8 προπαππούδες και προγιαγιάδες κ.ο.κ.). Υπήρξαν επίσης πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων στη Γη, όπως οι Νεάτερνταλ, οι Χόμο Ερέκτους, με τους πρώτους ανθρώπους να εμφανίζονται από 4 έως 7 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Ο πληθυσμός της Γης συνεχίζει να μεγαλώνει όλο και πιο γρήγορα. Το UN Department of Economic and Social Affairs, αναφέρει πως θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια στα επόμενα 20 χρόνια και τα 11,2 μέχρι το 2100. Η αύξηση αυτή δημιουργεί αναπόφευκτα διάφορα ερωτήματα για το μέλλον του πλανήτη μας.