Μπορεί η πανδημία Covid-19 να είναι στο επίκεντρο των ζωών μας και να μας «ρουφάει» κάθε θετική σκέψη για το μέλλον, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα άλλο σημαντικό αγώνα που έχει να δώσει η ανθρωπότητα. Τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το 2021 λοιπόν, ήταν μια πανδημική χρονιά που μας έδειξε με απερίγραπτη γενναιοδωρία το άγριο πρόσωπο της εκδικητικής φύσης.
1. Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές από το 2007, αφού οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πυρκαγιές που κατέστρεψαν σπίτια και καλλιέργειες, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός συνέδεσε τις πυρκαγιές με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
2. Μια παρατεταμένη ξηρασία στα βορειοανατολικά της Κένυας τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε το θάνατο των ζώων και απείλησε τις αγροτικές κοινότητες. Η περιοχή είχε δεχτεί μόλις το 1/3 των κανονικών για την εποχή βροχοπτώσεων.
3. Ο εξαιρετικά μολυσμένος ποταμός Yamuna στο Δελχί καλύφθηκε από αφρό σαν χιόνι τον Νοέμβριο ως αποτέλεσμα «βαριών λυμάτων και βιομηχανικών απορριμμάτων», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Για χρόνια οι αρχές υποσχέθηκαν να καθαρίσουν το ποτάμι αλλά δεν το έκαναν.
4. Η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Τουρκία φέτος έφερε ακραίες ξηρασίες, βλάπτοντας τις περιουσίες των αγροτών, κυρίως στη νοτιοανατολική Ανατολία.
5. Τον Ιούλιο, μια λιμνοθάλασσα στην επαρχία Chubut της Παταγονίας, στην Αργεντινή, έφερε ένα έντονο ροζ χρωματισμό, που προέρχονταν χημικά απόβλητα, που χρησιμοποιούνται στην αλιευτική βιομηχανία.
6. Η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο μέρος που χτυπήθηκε από εκτεταμένες πυρκαγιές φέτος. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Καλιφόρνια αντιμετώπισε άλλη μια χρονιά δασικών πυρκαγιών, που έκαψαν 2.569.009 στρέμματα και σκότωσαν τρεις ανθρώπους.
7. Οι κλιματικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο καθώς και οι πολιτικές αναταραχές ανάγκασαν τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε πιο σταθερό έδαφος, αναζητώντας συχνά άσυλο στην Ευρώπη και αντιμετωπίζοντας ολοένα και πιο εχθρικές-ακροδεξιές κυβερνήσεις.
8. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο σήμαιναν πρόβλημα στις αποχετεύσεις κοντά στην πόλη Priboj, πλημμυρίζοντας τα ποτάμια της Σερβίας με απόβλητα.
9. Οι βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού στην ορεινή περιοχή του Άιφελ της δυτικής Γερμανίας και του ανατολικού Βελγίου κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και σκότωσαν 200 ανθρώπους.
10. Τον Φεβρουάριο, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε εκτεταμένες ξηρασίες που οδήγησαν στην ξήρανση λιμνών, όπως η λίμνη Σουέσκα στην Κολομβία.